Çeşitli yörelerde Hodan, ıspıt otu, sağırdili, kaldırık otu olarak bilinen “Zılbıt” Sinop’ta köylü pazarındaki tezgâhlarda yerini almaya başladı. Zılbıt otunu satarak geçimini sağlayan köylüler, bahçe ve dere kenarlarında toplanan bir bitki türü olan zılbıtın genellikle Şubat ve Mart aylarında köylülerin geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi.
Doğada kendi kendine yetişen zılbıtın pazarda kilosunu 40 liradan satıldığını ifade eden pazarcı esnafı; “Bu bitki yöremizde yerli zılbıt olarak adlandırıyor. Zılbıtın bölgemizde fındık, kestane ve ıhlamurdan sonra köylülerin önemli geçim kaynaklarından biridir. Doğada kendi kendine yetiştiği için herhangi bir masrafı da yok” dedi.
Soğanlı-yumurtalı yemeği yapılan zılbıt bitmek bilmeyen faydaları da lezzetine lezzet katıyor. Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran zılbıtın eski çağlarda savaşa giden askerlerde cesaret verdiği için kullanıldığı belirtiliyor. Karadeniz’de özellikle Sinop ve Zonguldak yöresinde bolca yetişen bir sebze türü olan zılbıtın çeşitli usullerde yemeği yapılıyor.
SAYMAKLA BİTMEYEN ZILBITIN FAYDALARI!
İdrar söktürür. Balgam söktürür. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Öksürüğe karşı etkilidir. Afrodizyak ve antidepresif etkisi vardır. İltihap ve enfeksiyonları temizler. Cesaret artırıcıdır. Sütü artırıcı özelliği bulunur. Sakinleştirici özelliği vardır. Kış aylarında soğuk algınlığına faydalıdır. Müthiş bir balgam söktürücüdür. Lapası yanık ve yaraları iyileştirir. Ateş düşürücü özelliği vardır. İdrar yollarını ve bağırsakları temizler. Sakinleştirici özelliği vardır.