Yunusların Boğularak Ölmesi, Gerçek mi- Çelişkimi?

Geçtiğimiz hafta Sinop açıklarında ölen ve sahillere vuran 13 yunus balığının ölüm sebebi Sinop Üniversitesi tarafından araştırıldı. Nesli koruma altında bulunan tırtak türü olduğu öğrenilen yunusların, boğularak öldüğü tespit edildi.

Geçtiğimiz hafta Sinop sahilinde gezintiye çıkan gençler, kumsalda çok sayıda yunus balığı olduğunu görmüş ve yetkililere haber vermişti. Bölgeye gelen Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi görevlileri, kıyıda buldukları 13 yunus balığından 4 tanesini alarak inceleme için laboratuvara nakletti. Sosyal medyada nükleer sızıntı olduğu yönündeki yorumlar, bölge sakinlerini tedirgin etmişti. Yapılan numune araştırması sonucunda herhangi bir nükleer bulguya rastlanmadığı, yunus balıklarının oksijensiz kaldığından boğularak öldükleri tespit edildi. Dalgalarla Sinop sahillerinde birçok bölgeye vuran yunusları oksijensiz bırakan sebep ise, gırgır avı yapan balıkçı ağları.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uğur Özsandıkçı, yapılan araştırma sonucu yaptığı açıklamada; “Geçen hafta gelen ihbar üzerine sahile gittik. 3 tırtak türü yunus ihbarı almıştık fakat bölgede inceleme yaptığımızda bölgede 10 tane, ertesi gün de 3 tane toplamda 13 tane tırtak türü yunus, Bostancılı sahilinde karaya vurduğunu tespit ettik. İçlerinden 4 tanesini fakültemize götürebildik. Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Araştırma Merkezi’nden uzman bir veteriner hekimin de katılımıyla incelememizi yaptık. Karaya vuran yunusların, balıkçılık etkileşimi sonucu öldükleri sonucuna ulaştık. Bu hayvanlar balık değil, bizim gibi memeli hayvanlar olduğundan nefes almaları için belirli aralıklarla su üstüne çıkmaları gerekmekte. Dolayısıyla herhangi bir engelle karşılaşıp da su altında kaldıklarında nefessiz kalıp, boğulup ölebilirler.”

Share
Boyabat Gündemi hakkında 18473 makale
Boyabat Gündemi