Sinop’ta 1998 yılında İl Trafik Komisyonunca ulaşımda aksamalara neden olduğu için trafik ışıklarının kaldırılması, aradan geçen sürede Sinoplular tarafından benimsendi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2015 yılı verilerine göre yaşam memnuniyeti endeksinde ilk sırada, en güvenli iller sıralamasında ise Artvin’in ardından ikinci sırada yer alan, aynı kurumun 2013 yılı verilerine göre ise ülkenin en mutlu insanlarının yaşadığı Sinop’ta, kent merkezinde 18 yıldır trafik ışığı bulunmuyor.
Vali Yasemin Özata Çetinkaya, yaptığı açıklamada, trafik ışıklarının kullanıldığı ve kullanılmadığı dönemler karşılaştırıldığında, ışık olmayan dönemde daha akıcı bir trafik yaşandığını tespit ettiklerini söyledi.
Sinop’a giriş ve çıkışın tek güzergahtan sağlandığını bildiren Çetinkaya, bu nedenle araçların trafik ışıklarında zaman kaybetmek yerine ring halinde bulunmalarının daha sağlıklı olduğunu belirtti.
Kentte 18 yıldır uygulanan sistemin başarılı olduğunu vurgulayan Çetinkaya, “Trafik ışıklarının olmaması sebebiyle kent merkezinde çok akıcı bir sirkülasyon söz konusu” dedi.
Ellerindeki verilerin, trafik ışığı bulunmamasının kazalara sebep olmadığını ortaya koyduğuna dikkati çeken Çetinkaya, “18 yıllık sürede elbette trafik kazaları, ölümler yaşandı ancak bunlar ışıkların olmayışı ile bağlantılı değil. Işıkların olduğu dönemle olmadığı dönem arasında bir fark yok. Yani ışıkların bulunmaması kazalara neden olmuyor. Elimizdeki veriler bunu ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
“SARI ÇİZGİYİ GÖREN SÜRÜCÜLER DURUYOR”
Vali Çetinkaya, yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde sürücü ve vatandaşların birbirlerine saygı gösterdiğini vurgulayarak bu kültürün artık Sinoplular tarafından benimsendiğini kaydetti.
Sarı renkteki uyarı çizgilerini gören sürücülerin yayalara öncelik tanıdığına işaret eden Çetinkaya, şöyle devam etti:
“Sinoplu vatandaşlarımız trafik ışığı olmadan yaşamaya adapte olmuş durumda, sürücüler ve yayalar birbirlerine saygı gösteriyor. Sürücülerimiz trafik ışıkları olmadığı için sarı çizgileri gördükleri anda duruyor çünkü onlar yayaların geçebilmesi için kendilerinin durması gerektiğini biliyor. Yayalar da yolun karşısına geçmek için sarı çizgileri kullanmak anlamında alışkanlık kazandı. Karşılıklı anlayış, trafikte sorunsuz işleyişi sağlıyor. Bazen dışarıdan gelenler bakımından sıkıntı olabiliyor çünkü trafik ışığı olan illerde sürücüler, sadece kırmızı ışık yandığında duruyor ama bir süre sonra onların da ışıkların bulunmadığını fark ederek yayalara yol vermeye başladıklarını görüyoruz. Dolayısıyla Sinoplu vatandaşlarımız trafik ışığı olmadan yaşamaya adapte olmuş durumda, sürücüler ve yayalar birbirlerine saygı gösteriyor.”
Vatandaşlardan tekrar trafik ışığı uygulaması başlatılması talebi gelmediğini dile getiren Çetinkaya, bu kararı değiştirmek gibi de bir niyetleri olmadığını belirtti.
SÜRÜCÜLER VE YAYALAR DA UYGULAMADAN MEMNUN
Sinop’ta yolcu taşımacılığı yapan Adem Kaya, sürücüler olarak kentte trafik ışığı bulunmamasına alıştıklarını söyledi. Işık ihlali cezasıyla karşı karşıya kalmamaktan da mutlu olduklarını anlatan Kaya, “Sinoplu sürücüler olarak uygulamayı yerinde ve doğru bir karar olarak görüyoruz. Bu haliyle trafik daha rahat oluyor. Belki ışık olsa daha çok trafikte kalacağız” dedi.
İki çocuk babası Hakan Özen ise sürücülerin yayalara gösterdiği kolaylığın memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Trafik ışığı bulunmamasına karşın yaya olarak yolun karşısına geçmekte zorlanmadıklarına işaret eden Özen, “Biz sürücülere, onlar bize saygı gösteriyor. Böyle olunca trafik ışığı olmadan da rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak : Vitrin Haber
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.