Günümüzde özellikle gençler arasında yaygınlaşan “özçekim” modası, Müslüman gençlerin zihinlerinden sonra ibadetlerini de mahvetmeye başladı.
Geçtiğimiz ayların en çok rağbet gören gençlik akımlarından olan özçekim (selfie) modasına, Müslüman gençler ibadetlerini de feda etti. Bir çok gencin özel hayatlarını yok ederek sosyal medyada takipçilerinden beğeni alabilmek için yaptıkları özçekimler artık sınır tanımıyor.
Ev, okul, lokanta vs. ayırt etmeden yapılan özçekim mekanlarına şimdi de seccadeler camilerde namaz kılmaları alet edildi. Dünyanın bir çok yerinden Müslüman gençler namaz ibadetini yerine getirme esnasında yaptıkları hareketlerle, namaza davranış ve manevi olarak tamamen zıt görüntüler sergiliyorlar. Özçekim (Selfie) nedir? Dünyada ve ülkemizde sıkça gördüğümüz ve alıştığımız örnekleri bulunan özçekim, bir dijital fotoğraf makinesi ya da kameralı cep telefonu ile çekilen oto-portre fotoğrafı türüne verilen isimdir.
Bu fotoğraflar genellikle gündelik anlardan ve bir kamera ile yukarıdan kol boyu mesafesinden ya da ayna karşısından çekilmek suretiyle düzenlenir ve sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılır. Kur’an ve Peygamberimiz (S.A.V) ne diyor? Şüphesiz ki namz İslam’ın en önemli ve ayırt edici ibadetidir.Peki namaz özçekiminin yanlışlığı hakkında bize yön verecek olan ayet ve hadisler hangileridir?
Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim bu konuda şüpheye yer bırakmayacak kadar açık ve net biçimde işlemiştir; Vay, o namaz kılanların haline ki; /Onlar kıldıkları namazdan gafildirler. /Onlar gösteriş yaparlar. [Maun Suresi 4,5,6. ayetler] Aşağıdaki ayetlerde namazın nasıl kılınması gerektiğini bize gösteriyor; Onlar küfür ile iman arasında/müminlerle kâfirler arasında bocalayıp dururlar. Ne onlara bağlanırlar, ne de bunlara. Allah, kimi doğru yoldan saptırırsa, artık sen ona bir çıkış yolu bulamazsın”
[Nisa, 4/142-143] “Münafıklar, Allah’a ve Resulüne karşı nankörlük içindedirler. Namaza ancak üşene, üşene gelirler. Yardımda bulunurken de, istemeye, istemeye, gönülsüz verirler” [Tevbe, 9/54] “İman eden kullarıma söyle: Namazlarını dosdoğru kılsınlar, alış-verişin ve dostluğun olmadığı bir gün ( Kıyâmet) gelmeden önce, kendilerine verdiğimiz rızıklardan (Allah için) gizli açık harcasınlar.” [İbrahim 31]
Yukarıdaki iki ayette bariz biçimde münafıkların özellikleri anlatılmış bunlar; Namazı önemsememek, üşene, üşene, gösteriş için kılmak. Buradan çıkarabileceğimiz ders ibadet içerisinde böyle davranışlardan kaçınmamız gerektiğidir. Peygamberimiz(S.A.V)’de bu konu hakkında bariz biçimde ümmetini uyarmıştır;
“Muhakkak ki, kişi ile şirk ve küfür arasında namazın terki vardır.” [Müslim, Îmân 134] “Rasûlullâh (SAS)’in ashabı, namazdan gayrı hiçbir amelin terkini küfür bilmezlerdi.” [Tirmizî, İman 9] “Hiçbir müslüman yoktur ki abdestini güzelce alsın namazını güzelce kılsın da bu namazı onun büyük günahları hariç, küçük günahlarına keffaret olmasın ve bu keffaret onun ömrü boyunca devam eder gider!” [Buhârî, Vudû’ 24; Müslim, Tahâre, 5; Nesaî, Tahâret 107; Muvaatâ, Tahâre 29] Namaz ile ilgili Peygamberimiz bizi basit biçimde uyararak, güzelce ve huşu içinde kılınmasını öğütlemiştir.
Kaynak ; B.Haber.B. Manşet
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.