SOGEP kapsamında Sinop’a 8,5 Milyon TL’lik yatırım…

Sinop’ta, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında iki önemli proje hayata geçiyor.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında toplamda 8,5 milyon TL’lik yatırımla gerçekleştirilecek olan Lakerda ve Su Ürünleri Üretim Tesisi Projesi ile Boyabat Tekno Zanaart Projeleri için iş birliği protokolü imza töreni düzenlendi.Sinop Valiliği toplantı salonunda, Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan başkanlığında gerçekleştirilen törene Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) İl Koordinatörü Halil İbrahim Kırlı ve paydaş kurumların temsilcileri katıldı.

Törende ilk olarak Lakerda ve Su Ürünleri Üretim Tesisi Projesi hakkında konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, “Bu projenin yüzde 75 kısmı olan 3 milyon 43 bin Türk Lirası Kuzey Anadolu Kalkınma ajansımız tarafından karşılanacaktır. Geri kalan yüzde 25’lik kısım olan bir milyon 14 bin Türk Lirası projenin sahibi olan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanacaktır. Bu proje ile Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte bu işletme ortak bir hedef için bir araya gelmiş olacaklar ve kazan kazan hedefiyle de ortak bir ürün ortaya çıkaracaklardır. Burada en önemlisi de kadim bir üretimimiz olan lakerda olacaktır. Burada kadın istihdamını arttırmayı temel hedef koyarken yaklaşık ilk başlarda 10 dezavantajlı kadınımızı ve proje sonunda da 40 kadın çalışanımızla istihdam etmeyi hedefliyoruz. Temel amaç, Sinop’umuzu ve  lakerda ve su ürünleri konusunda üretim merkezi yapmaktır” dedi. 

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, “Bu ürünün merdiven altı üretiminden ziyade herkes tarafından bilinen kurallar çerçevesinde üretilmesi için eğitilmiş nitelikli insanların da bu işte yer alabilmesi için yine SOGEP kapsamında bir proje hazırladık. Sayın valimizin biraz önce özetlediği şekliyle 4 milyonluk bir bütçe ile kadınların daha çok istihdam edildiği ve 3 bin yıllık tarihi varlığına sadık kalmak suretiyle lakerdanın bir endüstriyel ürün olarak üretilmesine imkan sağlayacak bu projeyi geçirmiş bulunuyoruz. Umarım, proje hedefine en kısa zamanda ulaşır ve Sinop’a, Sinoplu’ya yakışır bir şekilde sonlandırılır” diye konuştu. 

Lakerda ve Su Ürünleri Üretim Tesisi Projesi hakkında son olarak konuşan KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ise, “Her sektörde olduğu gibi katma değerli ürünleri üretmek ve piyasaya arz etmek, o ilin, o yörenin ekonomisine olan katkısını artırıyor. Lakerda da bunlardan bir tanesi. Bu projeyle birlikte hem ilimizde standart bir üretimi yakalamak hem de bunun markalaşmasına vesile olmak istiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamızın sunmuş olduğu proje de bunları kapsıyor. Bu anlamda üretilecek ürünlerimizin hem yurt içinde daha geniş bir ağa sahip şekilde satışa sunulması hem de uluslararası boyutta ihracata konu bir ürüne dönüşmesi hedefler arasında yer alıyor. O anlamda, bu projeyi ilk başlangıç adımı olarak değerlendirebiliriz. “Daha önce ilimizde coğrafi işaret alması noktasında Ticaret ve Sanayi Odamızla bir çalışma yürütmüştük. Şu an Avrupa Birliği’nde de dosyamız ilerliyor. Deniz ürünleri konusunda ülkemizde çok fazla coğrafi işaret alan bir ürünümüz yok, çok az sayıda ürünümüz var. Sinop’ta tescil edildiğinde, Sinop lakerdası Türkiye genelinde üçüncü ürün olmuştu. Bu anlamda Avrupa Birliği’nde de bir başarı elde edersek, ülkemiz adına ilk olma özelliğini taşıyacaktır” ifadelerine yer verdi. Daha sonra Boyabat Tekno Zanaart Projeleri hakkında konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, “Projemiz Boyabat Kaymakamlığımız öncülüğünde Boyabat kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi ortaklığında kuzey kalkınma ajansımız tarafından desteklenmektedir. İlimizde 12 adet coğrafi tescil almış ürünümüz bulunmaktadır. Bunun 6’sı gıda sektöründe, 6 adeti ise el sanatlarıdır. İşte buradaki şuanda Boyabat Tekno Zanaart projemizin öznesi ana konusu, el sanatlarıyla ilgilidir. Burada Anadolu’dakiler SOGEP projesi kapsamında temel amaç yerele mal olmuş geçmişten gelen bir ürünümüzü, ürün tekniğini yaşatmak, geliştirmek ve bu ürünü teknolojiyle buluşturup bir katma değer yaratmak. Bu projenin içerisinde dezavantajlı olan özellikle kadınlarımızı, engellilerimizi istihdam etmek ve toplumla kaynaştırmak temel amaç” dedi. 

Boyabat Kaymakamı Enver Yımaz, “Projemizde amacımız, dezavantajlı dediğimiz kesimlerin daha çok istihdam edilebilirliğini sağlamak. Projemizin temel amaçlarından bir tanesi, bizim tescilli ürünümüz olan Boyabat çemberinin daha hızlı dokunabilir olmasını sağlamak. Bu süreç içerisinde de çok kıymetli hanımefendilere başta girişimcilik eğitimleri olmak üzere birçok eğitim vereceğiz. Yine projemizin temel bileşenlerinden bir tanesi, hanımefendilerin kıymetli emekleriyle ürettikleri ürünleri pazarlayabilecekleri, Boyabat Öğretmenevi önünde küçük de olsa bir pazarlama alanı açmayı planlıyoruz. Ayrıca, engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği bir engelsiz kafe yapmayı da planlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Son olarak konuşan KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ise; “Toprağın bereketi, mutfağın birikimi ve ellerin becerisi” şeklinde üç tema çerçevesinde, Anadolu’daki ürünlerimizi markalaştırma gayreti içerisindeyiz. 2024 yılında “Anadolu’dakiler” programının tanıtımı gerçekleşti. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürüyen bir projemiz var. Yine Sayın Bakanımız Mehmet Fatih Kaçır tarafından bu programda SOGEP Anadolu’dakiler çağrısı ilan edilmişti. Bu kapsamda, Boyabat Kaymakamlığımızın sunmuş olduğu “Boyabat Tekno Zanaat” projesi, SOGEP Anadolu’dakiler kapsamında desteklenmeye hak kazandı” diye konuştu.Konuşmaların ardından Vali Mustafa Özarslan ve diğer paydaş kurumların ilgililerinin de katılımıyla işbirliği protokolü imzalandı.

Boyabat Gündemi hakkında 18974 makale
Boyabat Gündemi