İYİ Parti yaklaşık 140 milyon TL’ye kamulaştırıldığı iddia edilen Seyyid İbrahim Bilal öğrenci yurdunu meclis gündemine taşıdı. Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan Gençlik Ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi.
Konu ile ilgili İYİ Parti’den yapılan açıklamada; “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ülke genelinde aldığı bazı KYK yurtlarını kamulaştırma kararının ardından Sinop’taki Seyyid İbrahim Bilal Öğrenci Yurdu binasının da kamulaştırıldığı, kamulaştırma bedelinin yaklaşık 140 Milyon TL olduğu basında çıkan haberlerde yer aldı. Bunun ardından şehirde muhalefetin ciddi tepkisini çeken bu gelişme karşısında İYİ Parti de sessiz kalmadı. Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan konuyu en yetkili kişiye, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na sordu. Türkkan, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önerge ile Bakan Kasapoğlu’ndan iddialara cevap vermesini istedi.
KAMULAŞTIRMA KARARI HANGİ KURUM VE KİŞİLERCE ALINDI, KİM TARAFINDAN ONAYLANDI?
Önergesinde;
“Gençlik ve Spor Bakanlığı, ülke genelinde bazı KYK yurtlarını kamulaştırma kararı almış, bu çerçevede Sinop’ta da Seyyid İbrahim Bilal Öğrenci Yurdu binası da kamulaştırılmıştır.” diyen Türkkan, basında çıkan haberlerde;İl Müdürlüğü’ne verilen yetki ile Osmaniye mahallesi 117 Ada 133 parselde 22.217 metrekare alanda inşa edilen yurdun maliyeti yaklaşık 65.000.000 TL olmasına rağmen yaklaşık 140.000.000 TL bedel ile kamulaştırıldığının iddia edildiğine vurgu yaptı.
İşte Türkkan’ın soruları:
1-2021 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı adına bu yurdun tapu tescili yapılmış mıdır?2-Kamulaştırma yapılmış ise, yapılan işlem şartlara ve kanunlara uygun icra edilmiş midir?
3-Taşınmaza ait Kamulaştırma kararı hangi kurum ve kişilerce alınmış, hangi mercii tarafından onaylanmıştır?
4-Bu yurdun maliyetinin yaklaşık 65.000.000 TL olduğu, buna rağmen 140.000.000 TL gibi yüksek bir fiyata kamulaştırıldığı iddiası doğru mudur, iki bedel arasında neden 75.000.000 TL gibi ciddi bir fark bulunmaktadır, bu fark nereden kaynaklanmaktadır?
5-Taşınmazın değer tespiti için, Kıymet Takdir Komisyonu kurulmuş mudur, kurulmuş ise bu komisyon piyasa fiyat araştırması yapmış mıdır, yapmış ise neye göre fiyat tespiti yapılmıştır?
6-Kıymet Takdir Komisyonu’nun belirlediği bedel üzerinden, taşınmazı pazarlık usulü ile satın almak üzere, Uzlaşma Komisyonu kurulmuş mudur?
7-Değer tespiti için Belediye Rayiç değeri alınmış mıdır?
8-Kamulaştırıldığı söylenen arazi ve binanın, beyan edilen emlak değerleri dikkate alınmış mıdır?
9-Kamulaştırma çalışmaları esnasında değer tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yetkilendirilen Gayrimenkul Değerleme firmalarına kıymet takdiri için herhangi bir çalışma yaptırılmış mıdır?
10-Kamulaştırıldığı söylenen bina ve arsasının yüzölçümleri ve inşaat alanları ne kadardır, bu alanlar neye göre belirlenmiştir?
11-Kamulaştırılan arazinin bulunduğu mevkide ve civarlarında bedelsiz arazi tahsisi alınabilecek hazine arazisi bulunmakta mıdır, eğer böyle bir arazi var ise, neden bu arazi üzerine yurt binası inşa edilmesi düşünülmemiştir, bedelsiz hazine arazisi var iken, bedel karşılığı kamulaştırmaya neden gerek duyulmuştur?
12-Kamulaştırıldığı söylenen binanın değer tespitinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyatları değerlendirmeye tabi tutulmuş mudur?
13-Kamulaştırıldığı söylenen Yurt binası, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ile açık ihale usulü ile ihale edilmiş olsaydı, devlete maliyetinin ne kadar olacağı hesaplanmış mıdır, taşınmazın satış değeri ne kadardır?”
ajanssinop— SİNOP
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.