Sinop’ta ‘Nevruz Bayramı’ kutlandı…

Sinop Üniversitesi (SNÜ) Öğrenci Yaşam Merkezi’nde öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği kutlamalara; Sinop Vali Vekili Abdullah Şahin, SNÜ Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Prof. Dr. Kamil Demirci ve Prof. Dr. Hülya Turan, Fakülte Dekanları, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Daire Başkanları, akademik-idari personel katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda; SNÜ Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Batuhan Korucuoğlu öğrenciler adına bir konuşma yaparak, “Nevruz sadece yeni bir mevsim döngüsünün başlangıcı değil Türk milleti için geleceği yeniden şekillendirmedir. Yılgınlık ve umutsuzluğun geride bırakılarak maddi ve manevi dirilişinin müjdesidir” dedi.

Ardından konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Nevruz’un; kışın bitip, baharın gelmesi ve doğanın uyanmasıyla görülen tüm değişimlerin ve yeniden dirilişin başlangıcı olarak kabul edildiğini ifade ederek, 21 Mart tarihinin pek çok takvimde ve kültürde yılbaşı olarak kutlandığını vurguladı.

Ersanlı konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Nevruz, çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türk insanlarını birbirine kenetleyen, bağlayan ve kaynaştıran bolluğun, bereketin, baharın bayramıdır. Nevruz kardeşliğin, sevginin kalplerde yeşeren umutların bayramıdır. Nevruz toprakla beraber gönüllere düşen cemrelerin bayramıdır. Nevruz kutlu bir toparlanışın simgesidir.”

Son olarak konuşan Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Çek, Nevruzun tanımı ve anlamı üzerine bilgiler vererek, “Türkçe karşılığıyla yeni gün, diğer anlamıyla da yeni yılın başlangıcı. Bugün doğanın uyanışıdır, bahar bayramıdır. Nevruz, halk takviminin başlangıcıdır. Rumî takvime göre 9 Mart, Miladî takvime göre 21 Mart doğadaki döngünün somut olarak fark edildiği, baharın hissedildiği gündür. Aynı zamanda On İki Hayvanlı Türk takvimine göre de ilk yazdır. Nevruz Orta Asya’dan Balkanlar’a kuzeyde Kafkaslar’a kadar kutlanan, çok zengin geleneklere ve ritüellere sahip bir kutlamadır. Böylesine geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz, Türk dünyasında pek çok farklı adla karşılanır. “Sultan Navruz”, “Uluğ Kün”, “Nam Çörek”, “Mus Ay”, “Navroz”, “Mart Dokuzu”, “Mart Bozumu”, “Gün Dönümü” bunlardan bazılarıdır. Adı ne olursa olsun pek çok kültürün yakınlaşmasını, ortak değerlerde birleşmesini sağlamış bir kutlamadır” dedi.

Konuşmaların ardından Sinop Üniversitesi yabancı uyruklu öğrencilerinden oluşan müzik grubu yöresel ezgileri seslendirirken, dans ekibi ise yöresel danslarını sergiledi.

Daha sonra Sinop Vali Vekili Abdullah Şahin, Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın ile protokol üyeleri tarafından Türklerin Ergenekon’dan çıkmasını temsilen örs üzerinde demir dövülerek, nevruz ateşi yakıldı. Öğrenciler ve personel yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı.
Program kapsamında Sinop Geleneksel Türk Okçuluğu Derneği Üyeleri tarafın ok atışları gerçekleştirildi.  

SNÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ve Prof. Dr. Kamil Demirci, Nevruz’un simgelerinden olan boyalı yumurtaları tokuştururken, öğrencilerimiz arasında da yumurta taşıma yarışması düzenlendi.  

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerince hazırlanan Nevruz Bayramı’na özgü yiyecekler, konuklara ikram edildi.  

Son olarak öğrencilerin heyecanla beklediği Grup Muamma sahne alarak, katılımcılara müzik ziyafeti sundu. 

Boyabat Gündemi hakkında 18684 makale
Boyabat Gündemi