Farklı giyinişi ve yaşam tarzıyla ilgi çeken ve 12 yıl önce 79 yaşında yaşamını yitiren “Sinop Tarzanı” ve “Tarzan Kemal” olarak da bilinen Mustafa Kemal Koca’nın hayatı, belgesele konu oldu.
Koca’nın hayatını anlatan belgeseli çeken Sinoplu yönetmen Yusuf Emre Yalçın, yaptığı açıklamada, belgeseli Sinopale, Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Avrupa Kültür Derneği, Bukalemun gibi bazı sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle tamamladığını belirtti. Yalçın, filmin çekim öyküsünü şöyle anlattı:
“Çocukluğum Sinop’ta geçtiği için Tarzan Kemal’i yaz kış sürekli sokaklarda yarı çıplak davul çalarken, hayatını doğaya adamış bir kişi olarak görüyordum. Büyüdükçe onun hakkında araştırma yapmaya başladım. Araştırdıkça pek çok hikayesini öğrendim. Onun hayatını belgesel olarak hazırlamak hep aklımdaydı. 4-5 yıldır doğru anı bekliyordum. Tarzan Kemal’in akrabalarıyla da görüştüm. Yeğeni Levent Koca, bu filmi yapmam için bana destek ve yardımcı olacağını söyledi. Hemen kolları sıvadım ve çekimleri Ankara, İstanbul ve Sinop’ta gerçekleştirdim. Çekimler, yaklaşık bir yıl sürdü.”
Belgeselle uluslararası film festivallerine katılacağını dile getiren Yalçın, Koca’nın hayat tarzı ile insanlara anlatmaya çalıştığı şeyin çok önemli olduğunu vurguladı.
Koca’yı ve anlatmaya çalıştığı şeyleri küçük bir şehirde tam olarak algılayamadıklarına, ona başka bir gözle baktıklarına dikkati çeken Yalçın, şunları söyledi:”Ben, kendi açımdan bakarak belgeselde onun değerini anlatmaya çalıştım. Tarzan Kemal filminin festivallerde daha çok insana ulaşmak için bir kapı olduğunu düşündüm. Doğaya verilen zararla ilgili kendince yaptığı çalışmalar, anlatım tarzı, aykırı ve sıra dışılığıyla Tarzan Kemal, sadece Sinop ve Türkiye değil dünyanın örnek alması gereken bir kişi olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden böyle bir film çektim.”
Yalçın, 60 dakikalık “Tarzan Kemal” belgeselinde kısa görüntüler, röportajlar, sözlü tarih çalışmalarının yer aldığını kaydetti.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.