Boyabat İlçesi’ne bağlı Maruf Köyünde foseptik kuyusuna düşen kurda köylüler sahip çıktı.
Dün sabah saatlerinde foseptik kuyusuna düşen kurtu farkeden köylüler, konuyu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bildirirken, ekipler gelene kadar köylüler çukurdaki kurda yiyecek malzeme attılar.
Olay yerine gelen Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri veteriner hekim denetiminde kontrollü bir şekilde kurtu kuyudan çıkarttı.
Daha sonra yaralı kurt Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne getirilerek tedavi edildi.
Kurt tekrar doğaya salındı
Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nde Veteriner Hekim Volkan Tuncay tarafından tedavi edilen kurt’un boynuna GPS vericisi bulunan tasma takılarak, kurt tekrar bulunduğu yaşam alanına salındı.
Takılan verici tasma ile hayvanın kullanım alanı belirlenecek ve bir yıl boyunca bu verici sayesinde takip edilebilecek.
Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nurullah Gürkan bölgemizdeki yaban hayatıyla ilgili gazetemize bilgi verdi.
Gürkan yaptığı konuşmasında; “Sinop İl Şube Müdürlüğü sorumluluk sahasında yaban hayatıyla ilgili çeşitli faaliyetleri İl Şube Müdürlüğümüz gerçekleştiriyor. Bununla ilgili bu yıl yaban hayatı rehabilitasyon merkezini kuruyoruz, inşallah bu yıl sonunda faaliyete geçecek. Bölge Müdürlüğü bazında yardıma ihtiyaç duyan bütün yaban hayatının bireylerine bu merkezde hizmet vereceğiz. Bugüne kadar bu merkez olmadan hizmet verdik ama merkezin olması bu çalışmalarımızı bir adım daha ileri taşıyacaktır dedi.”
Zaman zaman bilinçli vatandaşlar tarafından yaralı hayvanlarla ilgili ihbarlar aldıklarını belirten Gürkan; “Bu ihbarlarıda ekiplerimiz anında değerlendirmekteler. Bugün de aynısı oldu bir kurtun kuyuya düşmesi sonucu mahsur kaldığı bilgisini aldık. Bu ihbarı değerlendirerek ekiplerimizi hemen gönderdik ve ekiplerimiz kurtu mahsur kaldığı yerden kurtardılar dedi.
Bölgemizdeki yaban hayvanları
Bölgemizdeki yaban hayvanları hakkında da bilgiler veren Şube Müdürü Nurullah Gürkan; “Bölgemizde kızıl geyik, karaca, yaban domuzu ve bunların birde dengeleyicileri olan, doğada eko sistem içerisinde bu türlerdeki hastalıklı bireylerin ortamdan kaldırılması ve sağlıklı bireylerin yaşam alanını genişleterek daha sağlam bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için, birde bunların dışında yırtıcılar var. Bölgemizde bu tür ayı, kurt, bol mitarda çakal, tilki ve sansar var. Büyük memelilerdeki eko sistem içerisindeki dengeyi de genelde kurtlar sağlıyor. Sağlıklı bireylerin yetişmesini ve popilasyonunun artmasını ve salgın hastalıkları önlemede kurtların çok büyük etkisi var.
Bölgemizde de kurt popilasyonu çok az yani bilindiğin aksine çok az, bununla ilgili envanter çalışmasını yapıyoruz. Özellikle Ayancık, Türkeli ve Boyabat tarafında sahaya bol miktarda foto kapan yerleştirdik. Bu fotokapanlardan elde ettiğimiz veriler bölgede kurt bireylerinin olduğu yönünde fakat sayı olarak çok fazla değil açıklamasında bulundu.
Haber: A. Fatih YILMAZ-Bizim Karadeniz Gazetesi com
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.