SICAK Haber ; 25 İlin Oda Başkanı Sinop’ta Buluştu…

 

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ne (TÜRMOB) bağlı Karadeniz bölgesindeki 25 ilin Mali Müşavirler Odası Başkan ve yöneticileri Sinop’ta düzenlenen “37. Karadeniz Oda Başkanları Toplantısı”nda bir araya geldi.  Vira Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılışına; AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, Sinop Defterdarı Naci Günaydın’da katıldı.

 

MUTLU KENTE HOŞ GELDİNİZ

 

Oturum başkanlığını İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir’in yaptığı programın açılış konuşmasını ise Sinop Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Mahmut Buruk gerçekleştirdi.  Sinop’un kısa tanıtımıyla konuşmasına başlayan Buruk; “Sinop’un bilinen tarihi Milattan Önce 3 binli yıllara dayanıyor. Karadeniz’de gemi tersanesi olan tek ilimizdir. Kendi adına para basıp ekonomik bağımsızlığını ilan eden bir ildir. 1930’lu yıllarda Sinop’a Amerikan radarı kurulmuş ve bu sayede önemini tekrar arttırmış bir ildir. Amerikan radarının kapanması ile tekrar sakinliğine kavuşan bir ildir. Sinop’un en önemli özelliği yıllar boyunca doğal liman olmasıdır. Karadeniz’de 3 tane liman var derler. unvanını alan bir ildir Sinop. Sinop’umuz 40 bin nüfuslu küçük bir il. 2014 TÜİK verilerine göre ‘en mutlu şehir’ Bu tesadüf değil. Milattan önceki yıllarda ise de bu mutlu şehir ibaresi varmış. Bizde sizleri mutlu şehrimizde ağırlamaktan dolayı mutluyuz” dedi.

107 BİN 700 MESLEK MENSUBUMUZ VAR

 

Ahmet Mahmut Buruk ardından konuşan, TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan Türkiye’de mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin; 1989 yılında 3562 sayılı meslek yasasıyla yasal statüsüne ve meslek örgütüne kavuştuğunu söyledi.  Arıkan; “Birliğimiz Anayasamızın 131. maddesi uyarınca kurulmuş bir meslek kuruluşudur. Bugün TÜRMOB çatısı altında 77 mali müşavirler odası, 8 yeminli mali müşavirler odası ve bu odalara bağlı 107 bin 700 meslek mensubu ile 18 bin aday meslek mensubu bulunmaktadır. Meslektaşlarımız, yurdumuzun dört bir yanında görev yapmaktadırlar.  Hazineyle mükellef arasında köprü görevi gören mali müşavir ve yeminli mali müşavirler; maliyenin güçlenmesinde katkı koymanın yanı sıra, işletmelerimizin gelişmesine yol gösterici olarak ekonomik katma değerin artmasında önemli bir paya sahiptirler. Başta Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşa vergi ve sosyal güvenlik bildirileri ve diğer mali bildirimleri ile ilgili veri akışı, beyanların tanzim ve gönderimi, meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır.

ÜLKE EKONOMİSİNDE ÖNEMLİ BİR GÖREVİMİZ VAR

 

Ayrıca ekonomideki diğer düzenleyici ve denetici kurumlarda meslek mensuplarımızın hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Sistemin başarılı çalışmasında kamunun olduğu kadar, meslektaşlarımızın da payının en üst sevilerde olduğu bütün kamuoyunca bilinmelidir. Ekonomide üretilen finansal tabloların doğru ve güvenilirliği, sağlıklı işleyen muhasebe ve denetim mekanizmasına bağlıdır. Sağlıksız yapılarda görülen, usulsüz, hileli işlemler, vergi kayıp ve kaçakları, yolsuzluk, rüşvet, tüm piyasa bozucu mali suç unsurlarında mali müşavir ve denetçilerin tespitleri, ekonomide olası kayıpları önlemekte, ekonomik büyümeye katkı vermekte, şeffaflaşma ve hesap verimlilik açısından genel ekonomik faydalar sağlayarak önemli bir katma değer oluşturmaktadır. TÜRMOB çatısı altında örgütlenmiş olan meslektaşlarımız, bağımlı olarak özel sektör ve kamuda, bağımsız olarak kendi bürolarında ve muhasebe şirketlerinde muhasebe mesleğini sürdürmektedirler.

 

 

MUHASEBE GELİŞİM VE DÖNÜŞÜM İÇERİSİNDE

 

 

Mesleğin geleceği uluslararası platformlarda tartışılan en öncelikli konudur. Günümüzde muhasebe, gelişim ve dönüşüm sürecindedir. Kayıt tutma işlevi teknolojik gelişmelerle bilgisayarlara, robotlara bırakılmakta, muhasebeci, güvenilir işletme danışmanı da dahil, yeni uzmanlık alanlarına yönelmektedir” diye konuştu. SİNOP’A GELMİŞKEN

HAMSİ YEMEDEN GİTMEYİN

Daha sonra; Sinop Defterdarı Naci Günaydın, Belediye Başkanı Baki Ergül ile CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş’de birer selamlama konuşması yaptı.  Defterdarı Naci Günaydın, mali açıdan Sinop’taki resi rakamları açıkladı. Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül ise, Sinop’un güzellikleri ve kentin “En”leri hakkında katılımcılara geniş bilgiler sundu.  Baki Ergül, misafirlere “Sinop’a gelmişken hamsi yemeden gitmeyin” telkininde de bulundu.

 

 

 

BENDE BİR MUHASEBECİYİM

Ayrıca kendisi de muhasebeci olan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise, mesleğin sorunları ve muhasebecilerin yaşadıkları sıkıntılarla ilgili bilgiler verdi. “Kendimi TBMM’deki temsilciniz olarak görüyorum” diyen Barış Karadeniz; “Dün akşam geldiğimde meslek mensuplarımızın sorunlarına bir bakayım dedim. Aman Allah’ım, yarısında bıraktım. Devam etsek gerçekten baya bir zaman alacaktı. Bir çok sorumluluğun yanında hukuki sorumluluk da sizlerin üzerinde. Sadece vergi dairesine değil, hem SGK’ya, hem gelir idaresine, değişik odalara karşı sorumluluklarımız var. Mali sorumlulukları biraz devletin üstadlarımızın elinden almasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

SORUNLARINIZI PARLAMENTOYA TAŞIMAYA HAZIRIM

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş’te konuşmasında, toplantı sonunda parlamentoya taşınması gereken hususlar konusunda gerekeni yapacağını söyledi. Maviş; “Toplantı sonunda bizimde parlamentoya taşımamız gereken hususlar olur ve bunlar bir rapor olarak ortaya çıkarsa, bende sizin bir temsilciniz, arkadaşınız, kardeşiniz olarak Barış beyle birlikte iletilmesi gereken her platforma iletmeyi isterim” şeklinde konuştu.  7. Karadeniz Oda Başkanları Toplantısına; Sinop, İstanbul, Sakarya, Amasya, Artvin, Rize, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Sakarya, Çorum, Çorlu, Karabük, Zonguldak, Bartın, Düzce, Bolu, Yalova, Kocaeli, Çorlu, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Tokat, Trabzon oda başkanları ve yöneticileri katıldı.

 

Kaynak: Vitrinhaber

Boyabat Gündemi hakkında 18779 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın