Pazarlık’a Ceza Yağdı..

pazarlika-ceza-

‘PAZARLIK’A CEZA YAĞDI!

Boyabat Ağır Ceza mahkemesinde görülen 2007 ve 2008 yıllarında Durağan 75. Yıl YİBO’daki ihalelerin mercek altına alındığı davada karar çıktı; 8 kişiye ceza verilen davada, 6 kişi için cezalarının 2 yılın altında olması nedeni ile hükmün açıklanması geri bırakılırken, 2 kişi mahkum oldu.

‘PAZARLIK’A CEZA YAĞDI!

2008 yılında Durağan Cumhuriyet Başsavcılığına  gönderilen isimsiz ihbar mektubu ve yerel gazetede yayınlanan haberler üzerine soruşturma başlatılmıştı. 2007 ve 2008 yıllarında yapılan ihale dosyalarına el konulmuş Boyabat Ağır Ceza Mahkemesinde 2010/35 Esas’ No’lu dosya ile 39 sanığın yargılandığı dava başlamıştı. 5 yıl süren ve 39 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.
Boyabat Ağır Ceza Mahkemesinde görülen  davada 2015/62 sayılı gerekçeli kararını açıklayan mahkemeden ceza yağdı.  Cezalar genellikle gazetenin gündeme getirdiği pazarlık usulü ihalelerden geldi.  39 kişinin yargılandığı davada komisyon üyelerine  ve ihaleye giren firma sahiplerine kadar 8 kişinin ceza aldığı davada;  4.  Yargı paketi ile ihaleye fesat karıştırma suçunun cezasının indirilmesi sanıkları cezaevine girmekten kurtardı. 4. Yargı paketi ile cezaları hafifleyen ve aldıkları cezanın 2 yılın altına düşmesi nedeni ile 1 Yıl 3 ay hapis cezası alan ve  hükmün açıklanması geri bırakılan N.B.K., H.E.G., Y.Ö., M.M., T.Ş. ve S.K. 5 yıl süre denetim süresine tabii tutulurken,  N.Ö ve R.A. na mahkumiyet kararı çıktı.
R. A. Resmi belgede sahtecilik suçu  işlediğine,  R.A ve N.Ö. nünde edimin ifasına fesat karıştırdığına hükmeden mahkeme 2 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hapis cezasının ertelenmesine yer olmadığına  hükmetti.
Boyabat Ağır ceza mahkemesinde görülen davada Açık ihale usulü ile yapılan ihalelerde rekabet ve saydamlığın sağlandığına vurgu yapılıyor. Mahkumiyet cezalarının genellikle Pazarlık usulü ile yapılan ihalelerden gelmesi ise dikkat çekti.  Mahkeme gerekçeli kararında davanın açılmasına vesile iddia makamının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen bilirkişi incelemelerine de vurgu yaparak ; acil ve  istisnai durumlarda yapılması gereken pazarlık usulü’ yönteminin  bu durumlar dışında yapılması nedeni mevzuat hükümlerine aykırı olduğu vurgulanıyor. Kararda yer alan bilirkişi raporunda   “2007 ve 2008 yıllarında doğrudan temin usulü ile yapılan alım İşlemlerinde eksiklik ve usulsüzlüğün bulunmadığı, ayrıca pazarlık usulü ile de yapılan ihalelerde herhangi bir usulsüzlüğün bulunmadığı ancak sürekli olarak doğrudan temin usulü ile pazarlık usulü ile ihalelerin yapılmasının acil ve istisnai durumlarda yapılması gerekmesine rağmen  bu durumlar dışında yapılmasından dolayı mevzuat hükümlerine uygun olmadığının aynı yasanın 5.Maddesinde belirtilen usullere uyulmamasından dolayı sağlıklı ve gerçekçi bir fiyat araştırmasının oluşmadığının belirtildiği bu nedenle de ihale mevzuatına aykırı olduğu açık ihale usulü ile yapılan ihalelerin ise herhangi bir aykırılığının bulunmadığının” altı çiziliyor.
Boyabat Gündemi hakkında 18786 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın