Meydana Gelen Yangınlar Sonrası Yapılan Çalışmalar Yerinde İncelendi!…

Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, “Yanan orman alanları anayasal güvence altında olup, orman yangını sonrasında yeniden ormanlaştırma çalışmaları yapılarak, hiçbir şekilde başkaca amaçla kullanılamamaktadır. Yangın öncesi en önemli husus önleyici tedbirler alarak ve farkındalık yaratarak, yangın anında erken ve hızlı müdahale ile söndürme çalışmalarının ardından, yangın sonrası ise, yanan ormanlarımız tam başarı sağlanıp ormanlaştırılana kadar özveri ve gayretle teşkilatımız tarafından takip edilmektedir.” Dedi.

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından, Boyabat ilçesinde 2020 yılının Eylül ayında meydana gelen orman yangınları sırasında ve sonrasında yapılan çalışmalar ele alındı. Yetkililer tarafından yapılan çalışmalar yerinde incelendi.

Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kanbur; “Kamuoyundaki orman yangını sonrasında yanan alanların başka amaçlarla kullanılabileceği algısının ortadan kaldırılması ve konu ile ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Bölge Müdürlüğümüzde geçmiş yıllarda orman yangını meydana gelmiş sahalarda yapılan çalışmaların basın kuruluşlarına yerinde gösterilmesi ve doğru olarak bilgilendirme yapılması amacıyla bu toplantıyı tertip etmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle, Orman Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde 10 yılda 238 adet orman yangını meydana gelmiş olup, toplam 637,7 hektar alan zarar görmüştür. Yine son yıl 2023 yılında 27 adet orman yangınına karşılık olarak 12,33 hektar ormanlık alan zarar görmüştür.

2024 yılı içerisinde ise şu ana kadar 7 adet orman yangını meydana gelmiş ve 2,95 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. Meydana gelen orman yangınlarımızın %95’i insan eliyle ve ihmal sonucu ortaya çıkmıştır. Yanan orman alanları anayasal güvence altında olup, orman yangını sonrasında yeniden ormanlaştırma çalışmaları yapılarak, hiçbir şekilde başkaca amaçla kullanılamamaktadır. Yangın öncesi en önemli husus önleyici tedbirler alarak ve farkındalık yaratarak, yangın anında erken ve hızlı müdahale ile söndürme çalışmalarının ardından, yangın sonrası ise, yanan ormanlarımız tam başarı sağlanıp ormanlaştırılana kadar özveri ve gayretle teşkilatımız tarafından takip edilmektedir. Meteorolojik bilgiler, Sıcaklık 34°C, nispi nem %33, rüzgar kuzeydoğudan 4.32 knot hızdadır.  Yangına 2 mahalli yönetici, 35 teknik eleman, 47 orman muhafaza memuru, 312 yangın işçisi, 41 yangın gönüllüsü ve 6 jandarma katılmıştır. Müdahale esnasında, 29 pikap, 8 ilk müdahale, 50 arazöz, 11 su ikmal aracı, 1 dozer, 2 greyder, 1 treyler, 11 helikopter ve 2 uçakla müdahale edilmiştir. Yanan toplam alan; 322,7 hektar olup, 2020 birim fiyatları ile toplam 15.543.379,00 TL idari zarar oluşmuştur.” Diye konuştu.

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Özkan Güneş ise; “İçinde bulunduğumuz saha 2020 yılı eylül ayında maalesef yandı. Doğal bir orman karaçam kanaatkâr bir türümüzdür. Denizden uzaklaşarak bu tür yerlerde orman kurar ve ekosistem oluşturur. Bu alan ağırlıklı olarak karaçam ormanlarıydı. Doğal ormanlarımız yandı. Bundan sonra yapılacak işlem yani ekosistemimiz burada zarar gördü, tekrardan onarmamız gerekiyor.

Anayasanın verdiği bir güvence var zaten. Yanan orman alanları mutlaka bundan sonra ağaçlandırılıp başka hiçbir şeye konu edinilemez hükmü gereğince biz bu alanları tekrardan 2020 yılında başlamak üzere temizliğini yaptı arkadaşlar, daha sonrasında biz en ekonomik şekilde bu işi nasıl yaparız diye düşündük çizgi ekibi, tohum eki ile beraber bu sahalara başladık. Bu alanda da genel olarak başarılı olduk. Başarılı olamadığımız kayalığın yüksel olduğu yerlerde fidan dikimi yoluna gittik. Burada genetik bir kirlilik oluşmaması için mevcut doğal türlerin devamı esastır. Bu nedenle civar ormanlardan topladığımız karaçam kozalaklarından kendi tohumlarımız elde ettik. O tohumları tekrar buraya getirerek çizgi ekibi diye tabir ettiğimiz, ilerde de serpmeyi göreceğiz.

Serpme şeklinde ormana serptik bu 3 yıldır devam eden bir süreç. Şu an gördüğünüz fidanlarımız 2 ve 3 yaşındaki fidanlarımız, daha sonra bunların bir bebek gibi bakıma ihtiyacı var. İşte aralaması, etrafından ot alması yeri geldiği zaman çapalaması ile beraber bu fidanlarımız biyolojik bağımsızlığını kazanıncaya kadar yeşil bir örtü oluşturmak için mücadele veriyoruz. Bu mücadelemizin de karşılığını almaktan mutluluk duyuyoruz.” Dedi.

Saha içinde yapılan çalışmalara Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Tamer Çelik, Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Özkan Güneş, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ziya Yazıcı, Boyabat Orman İşletme Müdürü Evren Faik Ayran, Günışık Orman İşletme Şefi Yusuf Uğur Sözen katıldı.

Boyabat Gündemi hakkında 18681 makale
Boyabat Gündemi