Doğuca köyüne ilk girdiğimizde bizi karşılayan köy muhtarı İsmail Başer, köy sakinlerinden Şükrü Yolcu ve Köy İmam Hatip’i İlyas Gezen oldu.
Doğuca Köyü Merkez ve Hacıya mah.olmak üzere iki mahalleden oluşan ve bu mahallelerin birbirlerine uzaklık mesafesi yaklaşık 2 km’dir.
İlk olarak Muhtarımız İsmail Başer bey ile beraber köyün en üst tarafına doğru çıkıyoruz.
Köyün en üst tarafına geldiğimizde burda Orman Yangın Kulesi mevcut olup her tarafa hakim bir konuma sahip olan yerle karşılaşıyoruz.
Bur da bulunan Yangın söndürme kulelerinin bulunduğu bu tepede daha önceleri Doğuca köyünün Yağmur duaları burda yapılıp bu köyün inanışına göre bahse konu olan bu tepenin etrafında belirli sürelerde İmam önde cemaat arkada olacak şekilde dönülmeyince istenen rahmet bu köye ve başka köylere uğramazmış…
Burda eskiden bahse konu olan bu duaların yemeklerinin pişirildiği yerler canlılıklarını koruduğuna şahit oluyoruz.
Bu alanın diğer bir özelliği ise Yangın kulesinin alt tarafında yaklaşık 20-25 metre arayla bur da ön tarafında üç mezar ve içinde de Hasan Baba Türbesi mevcut olan bir türbeyle karşılaşıyoruz.
Anlatılanlara göre burda her Cuma kesinlikle bir kişi tarafından bu gece mum yakılır ve bu gecede aydınlık olur ve inanışa göre ibadetler gerçekleştirilir…
Bu durum günümüzde devam ettiğini belirten Muhtar İsmail bey köyümüzden bir kişi muntazam şekilde mum yakma geleneğini devam ettiğini belirtiyor.
Hasan Baba türbesi biraz bakıma ihtiyacı olan bir yapı tarafından muhafaza edilmekte olup buranın etrafı resimlerde görüldüğü gibi taşlar ile örülmüş vaziyettedir.
Bu tepe noktasından köyün tüm güzelliğini izleme fırsatını buluyoruz.
Ve köy muhtarı ile beraber sohbetimize devam ederek Hasan Baba türbesinden ayrılıyoruz.
Muhtarımıza köyleri ile ilgili kanalizasyon,su vs gibi konuları sorduğumuzda Muhtar Başer’’ Öncellikle belirtmek isterim köyümüzde şu ana kadar kanalizasyon çalışması hiç yapılmamış projesi çıkmış yakın zamanda inşallah başlanacağı bilgisi verildi. Su yenice köyünden gelecek diye yapıldı ancak gelen suda borularda sıkıntılar oluştuğundan dolayı şuan ordan alınmamaktadır. Bu sorun çözüldüğünde köyümüzün su sorunu kalmayacaktır.
Ayrıca gerek bu taraf gerekse diğer Hacıya mahallemizde çalışan bu taş ocaklarına ait araçlar yüzünden kesinlikle yapılan asfaltlar dahi bozulmuş vaziyette köyü komple toz yığınına bürünmektedir.
Bu çalışmalar kesinlikle tüm köylülerimiz rızası dışında yapılan çalışmalar olduğunu köyde yaşayan kişiler burda rahat nefes alacaklarına burda maalesef tozu teneffüs ediyorlar bu durum bizi derinden üzmektedir’’dedi.
Muhtarımız ile köyü gezmeye devam ediyoruz.
Evet köyün alt tarafında ve köyü net görebileceğimiz bir yere gidiyoruz bura köye biraz mesafeli ve araç gidilmeyecek bir yere yaklaşık 20 dakika yürüme mesafesinde olan Kuzgun Tepe denilen ve burda bir türbenin bulunduğu tepeye varıyoruz.
Buranın çok bakımsız olduğuna ve çevresinde çukurların oluştuğunu mezarı koruyan mekanda mezarın üstüne doğru yıkılmış vaziyette olduğuna şahit oluyoruz.Bu durumu Muhtarımıza sorduğumuzda Muhtar İsmail Başer’’Biz buraya bakım yapmak istedik yalnız burda kaçak kazılar yapıldığından dolayı burası Jandarma gözetiminde ve belirli aralıklarla buranın gözlendiğinin ve korunduğunun farkındayız ilgili yerlerden izin çıkması durumunda bakımı yapılacaktır’’dedi.
Burdan Köyün muhteşem güzelliklerini bir arada görme fırsatımız oluyor.
Köyün başlıca geçim kaynaklarının başında Tarım ve hayvancılık gelmektedir.
Köy mezarlığı…
Köy konağı ve önemli gün ve gecelerde düğün vs.olarak kullanılan ve hertürlü ihtiyaca cevap verebilen yer
Nadir olarak köylerimizde bulunan Morg teşkilatı bu köyde bulunmaktadır
En güzeli objektifimize takılan bu köy sakini amcamız’ın keyfine diyecek yok..
Tüm köylünün eskiden ortaklaşa kullandıkları Dibek…
Boyabat Bülteni Olarak Doğuca Köyü Muhtarı İsmail Başer’e Teşekkür Ediyoruz.
Kaynak : Boyabat Bülteni
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.