Kelebek İstilasına Basın Açıklaması Geldi….

Diken Kelebeği Hakkında Kamuoyunu Bilgilendirme

Son günlerde ilimizde yoğun bir şekilde görülen Diken Kelebeği ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce üreticilerimize bilgi verilmiştir.
İl Müdürü Erol SARAÇOĞULLARI yaptığı açıklamada “Bilimsel adı Vanessa carduiolan diken kelebeği, tüm dünyada yaygın olarak görülen bir kelebektir. Ülkemizin de her bölgesinde neredeyse her mevsim görülebilen kelebeklerden biridir.

Bu kelebeğin erişkinlerini açmış olan çiçeklerle beslenirken görebilirsiniz. Şu sıralar açmış olan hindiba çiçekleri gibi bitkiler üzerinden nektar alarak beslenirler. Bitkilerin tozlaşmasında önemli bir rolü bulunmaktadır.

Her bir dişi kelebek 500’e yakın yumurta yumurtlar. Yumurtalarını tek tek ebegümeci, papatyagillerden pek çok bitkinin üzerine bırakırlar. En bilinen besin bitkisi Carduussp. olan mor çiçekli peygamber dikeni olarak da bilinen bir dikendir. Kesinlikle tarım zararlısı değildir.” dedi.
Bu kelebekler her yıl ilkbahar ve sonbaharda göç ederler. Aslında her yıl bu göçü tamamlarlar, ancak bazen mevsimsel olaylara göre sayıları çok daha yükseklere ulaşabilir.

Araştırmacılar bu yıl gözlemlenen yüksek sayılarda göçü kış mevsiminin daha hafif, az yağışlı geçmiş olması ya da El Nino gibi belli periyotlarda tekrar eden iklimsel olaylara bağlamaktadır.Göçün rotası bilim insanlarının halen araştırdığı çalışmalardan bir tanesi.

Halen kelebeklerin hangi rotalar halinde göç ettiği tam olarak bilinmiyor. Her sene Afrika’dan Akdeniz’e ve Avrupa’ya ilkbaharda göç ettiğini biliyoruz. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonbaharda da tersi göçün yapıldığına yönelik bulgular içermekte. Ancak her bölgede göç farklı rotalarda ilerleyebilmekte. Amerika’da da büyük koloniler halinde göç ettiği kaydedilmiş durumda.

Bazen sayılarının çok yüksek düzeylere ulaştığı biliniyor. Bundan önceki son göç Avrupa’da 2009 yılında kaydedilmiştir. Yapılan bilimsel yayınlarda göç ile ilgili şu bilgiler ortaya çıkmıştır:
• Kelebeklerin göçleri oldukça değişken ve bazı yıllar kayıtlar gelmeyebiliyor
• Bir kelebek 4000 km’ye yakın yol gidebiliyor
• Bir kelebeğin ömrü 6 ay ile 1 yıl arasında değişiyor
• Bir kelebek saatte 40 km hıza ulaşabiliyor.
• Bir göç rotası 6 nesilde tamamlanıyor. Kelebekler gittikleri yerde yumurtluyorlar ve yavruları göçe kaldığı yerden devam ediyor
• Sert rüzgarlı, yağışlı koşullarda bile göçe kelebekler devam edebiliyor.
• el Nino gibi küresel iklimi etkileyen olaylar kelebeklerin göçünü etkiliyor olabilir.

• Deneysel veriler kelebek göçünün her zaman aynı yönde olmadığını gösteriyor. Bazen dağlar, yükseltiler topoğrafik parametreler, bazen rüzgarlar bazen de güneşin yönü ve hareketi göçlerinin yönünü etkileyebiliyor.

• Göç sırasında çiftleşip yumurta bırakıyor ve göçe devam ediyorlar.

 

 

Boyabat Gündemi hakkında 18701 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın