İlkokul öğrencisi Durmuş Talha Çelik, geliştirdiği mıknatıslı otomobil projesiyle trafik kazalarını engellemeyi amaçlıyor. İcadıyla KOSGEB’ten girişimcilik eğitimi alacak olan Küçük Talha, yerli otomobil tasarımına da talip.
Yeni Yüzyıl gazetesi/İlknur SARGUT
İstanbul’da özel bir okulda burslu okuyan ve ev kadını Sevil ile pazarlama işi yapan İsmail Çelik’in tek çocuğu olan dördüncü sınıf öğrencisi Durmuş Talha Çelik (8), icadıyla gelecek vadediyor.
Küçük Talha’nın icadının serüveni 4 yaşına dayanıyor. ‘Mıknatıslı otomobil’ için üç yıldır çalıştığını söyleyen Durmuş Talha Çelik, projesinin çıkış noktasını arabalara ve mıknatısa olan merakı ile başladığını belirtti.
Durmuş Talha, “Küçüklüğümden bu yana arabalara meraklıyım. Otomobillerin üretim aşamalarına dair videolar izliyorum. İki yıl önce Kağıthane Hasdal’da Arabayla seyir halindeyken bir kazaya tanık olduk. Ve çok etkilendim. İlk kez o gün bir yıldır aklında olan mıknatıslı otomobil fikrini ailemle paylaştım. Ayrıca babam da aktif olarak araç kullanıyor. Onun işe gidiş ve geliş saatlerinde çok tedirgin oluyordum” dedi.
Küçük mucit, mıknatıslı otomobil ise şöyle anlattı:
“Araçların ön, arka ve iki yan bölümlerine mıknatıs yerleştirdim. Eş kutuplar birbirini iter. Bu nedenle arabalar da birbirine çarpmayacak. Mıknatısın yaydığı radyasyonu engellemek için kaktüs hammaddesinden koltuklar olacak.
Ayrıca bariyerler ve araçlar için de manyetik alan algılama sistemini geliştirdim. Araba, metal bir bisiklet ya da bir bariyere yaklaştığında, manyetik alan algılama sistemi bunu sensörlere göndereacek. Sensörler ise mıknatıslı cisimin, araba mı yoksa metal mi olduğunu algılayarak hemen devreye girecek.”
AİLE DESTEK BEKLİYOR
Baba İsmail Çelik, Talha’nın, evde mıknatıslarla oynarken onların gücünü keşfettiğini söyledi. Oğlunun 8 aylıkken konuşmaya başladığını belirten baba Çelik, Teknoloji Bakanlığı’ndan ve otomotiv sektöründen destek beklediklerini belirtti.
Küçük Mucit, projesi ile özel bir tv kanalında KOSGEB İkitelli Başkanı Özay Çebeci’nin jüri üyesi olarak katıldığı yarışmada birinci oldu. Durmuş Talha Çelik, projesiyle girişimcilik eğitimi de almaya hak kazandı. Küçük mucitin, projesi hayata geçerse, KOSGEB’den 700 bin liralık destek alacak.
GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ
KOSGEB İkitelli Başkanı Özay Çebeci, Talha’nın projesinin son derece başarılı olduğunu belirterek, “Çocuklarda girişimcilik kültürünü geliştirmeyi hedefliyoruz “Dünya ülkelerinin ve Türkiye’nin gündemi ticarette katma değeri artırmak. Bu nedenle Ar-Ge ve inovasyon desteğini artırmamız gerekiyor. KOSGEB, yaratıcılığı toplumun tüm katmanlarında görmeyi hedefliyor. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının ortaöğretimde yaygınlaşmasını hedefliyoruz” dedi.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.