İlyas Çiloğlu Hoca Yazdı ; İslamiyet Öncesi Dünyadaki Sosyal, Siyasi Ve Dini Yapı (1)..

İslamiyetin meydana getirdiği değişimi anlayabilmek için, İslamiyetten önceki dünyanın genel durumunu bilmek gerekir. Bunun için Asya, Avrupa, Afrika kıtalarındaki ve İslam dininin ortaya çıktığı Arabistan bölgesindeki yaşam biçimleri, devlet yapıları ve dinî düşünceler incelenmelidir.

AVRUPA

Avrupa, Kavimler Göçü’nün etkisiyle büyük karışıklıklar içindeydi. Doğu Roma’yla ve barbar kavimlerle mücadele içerisindeydi.
Avrupalıların büyük çoğunluğu Hristiyandı. Gözlem ve deneyi reddeden skolastik düşüncenin etkisi ile bilim ve düşünce sınırlandırılmıştı. Kilise farklı anlayışları ortadan kaldırmaya çalışmıştı. Azınlık durumundaki Yahudilere ve farklı inanç sahiplerine ağır baskılar yapılmıştı. Halk, toplumsal sınıflara bölünmüştü. Geniş halk kitleleri kilise ve toprak sahiplerinin baskısı altında bulunmaktaydı.

AFRİKA

İslamiyetin doğuşu sırasında Afrika’nın siyasi bakımdan önemli olan bölgeleri, Kuzey Afrika ile Habeşistan’dı.
Afrika’nın kuzey kısımları Doğu Roma’nın egemenliği altındaydı yani Hristiyan inancına tâbi idi
Hristiyanlık, bu ülkede IV. yüzyıldan itibaren yayılmaya başlamış, Hristiyanlık, İmparatorluğun resmî dini olmasına rağmen yerli halkın bir kısmı eski dinleri olan putperestliği sürdürmüştür.

ASYA

Kavimler Göçü’nden sonra Roma İmparatorluğu, Doğu ve Batı Roma olmak üzere ikiye ayrılmıştı (395). Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’du.


VI. yüzyılda Justinianos Döneminde en parlak devrini yaşayan Doğu Roma’nın sınırları, doğuda Kafkaslardan batıda Batı Akdeniz havzasına, kuzeyde Balkanlar’dan güneyde Mısır ve Kuzey Afrika kıyılarına kadar uzanıyordu.


İslamiyetin doğuşu sırasında, Doğu Roma’da Herakleios (Herakliyus) sülalesi iktidardaydı. Doğu Roma İmparatorluğu batıda (Avar ve Slavlarla, doğuda ise Sasanilerle )mücadele hâlindeydi.


Doğu Roma’da halk, sosyal sınıflara ayrılmıştı. Halkın çoğunluğu Kilise ile toprak sahiplerinin etkisi altında yaşıyorlardı.
Doğu Roma, İslamiyetin doğuşu esnasında en güçlü
Hristiyan devleti idi.

UZAKDOĞU

Hindistan: Hindistan, Asya’nın güneyinde yer alan büyük bir yarımadadır. Bölgede çeşitli ırk, din ve kültürler var olduğundan siyasi birlik sağlanamamış ve güçlü bir devlet kurulamamıştı.
İslamiyetin doğuşu sırasında Hindistan, siyasi olarak Asya kıtası üzerinde etkin bir devlet konumunda değildi.


Hinduların dini inançları:Hinduizm dir


Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar. Her şey Brahman’dan geliyor ve ona dönüyor.


: Çin, Güneydoğu Asya’da yer alan büyük bir ülkedir. Eski ve köklü bir medeniyet merkezidir. İslamiyetin doğuşu sırasında Çin’de Sui hanedanı egemen durumdaydı. Ülke içinde de taht kavgaları vardı.
Çın devletinin dini inançları: Çin halk dini olan Taoizm( Bu görüşe göre her şey Tao’dur, Tao’dan akar, Tao’ya döner.
Budizm:dünya üzerinde milyonlarca inananı bulunan felsefi bir inançtır
Japonya: Asya’nın doğusunda Büyük Okyanus’ta birçok ada üzerinde kurulmuş olan ülkedir. İslamiyetin doğuşu sırasında siyasi bir etkinliği yoktu.


Japonların dini inançları;


Şintoizm(Japonların Milli Dini karekterini sergilemektedir. Şintoizm ‘in Japoncada karşılığı Kami-Nomiçi ‘dir. (Tanrıların Yolu) Şintoizmin herhangi bir kurucusu yoktur.)ve Budizm dir.

Devamı var…

Boyabat Gündemi hakkında 18766 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın