Hanönü Bakır Madeninden 1000 Kişiye İş İmkanı….

Hanönü’nde 2007 yılından bu tarafa bakır madeni arama faaliyetleri sürdüren Acacia Maden İşletmesi, önümüzdeki ay üretime geçmeye hazırlanıyor.

Gökırmak Bakır Projesi dahilinde kurulan Acacia, açık ocaktan 11 yıl süreyle yılda 2 milyon ton bakır cevheri üretecek. 300 milyon dolar yatırım tutarına sahip projede, yapılacak ilave sondajlar ile maden rezervinin arttırılması ve maden ömrünün de 20 yılın üzerine çıkarılması bekleniyor.

Maden ömrü boyunca 650 kişiye doğrudan, 350 kişiye dolaylı olmak üzere toplamda 1000 kişiye iş imkânı sağlanması öngörülürken, ilk etaptaki 11 yıllık maden ömrü boyunca yapılacak ihracattan yaklaşık 1.8 Milyar dolar döviz girdisinin sağlanması planlanıyor.

 

Hanönü’ndeki Acacia Maden İşletmesi’nin önümüzdeki ay üretime geçmesi planlanıyor. İlbak Madencilik tarafından 2007 yılında kurulan Hanönü Asya Maden İşletmeleri A.Ş. 2016 yılında Akfen Mühendislik A.Ş. ile girdiği ortaklık neticesinde faaliyetlerini Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. olarak sürüyordu.

Akfen Holding’ten yapılan açıklamada Acacia Maden İşletmeleri’nde önümüzdeki ay cevher üretiminin başlaması ve planlandığı gibi konsantre cevher üretiminin sürdürülmesinin hedeflendiği açıklandı.

Gökırmak Bakır Projesi kapsamında yıllık 2 milyon ton tüvenan Bakır cevherinin üretilmesi planlanırken, bu kapsamda modern ekipmanlarla işletilecek olan tesis işletmesinin inşaat ve kurulum faaliyetleri ise tüm hızıyla sürüyor.

Bunun yanı sıra atık depolama tesisi inşaatı ve ocak sahasında üst örtü kazı faaliyetleri de planlandığı şekliyle devam ediyor.

Acacia Maden İşletmeleri’nin yurt ekonomisine katkısı ve istihdam konusunda ise firmanın resmi internet sitesinden şu açıklama yer alıyor:

“Gökırmak Bakır Projesi, bakır cevherinden metalik bakır üretim sürecinde bir ara ürün olan bakır konsantresi üretme amaçlı bir projedir. Gökırmak Madeni 22 milyon ton yüzde 1.5 Cu içeren ekonomik bakır cevheri rezervine sahiptir. Madende aramalar 2007 yılında başlamış ve 2017 yılında yatırım kararı alınmıştır. Maden üretim yöntemi açık ocak üretim yöntemidir. Açık Ocaktan 11 yıl süreyle yılda 2 milyon ton yüzde 1.5 Cu içeren bakır cevheri üretilecektir. Madenden çıkartılacak olan toplam bakır cevheri miktarı 22 milyon ton, metalik bakır içeriği ise 330 bin tondur. Yılda yaklaşık 120 bin ton yüzde 22 bakır içeren bakır konsantresi üretilecektir.

Projenin yatırım tutarı 300 milyon dolar olacaktır. Bu tutarın yüzde 40’ı öz sermayeden, kalan yüzde 60’ı ise üç yabancı bankanın oluşturduğu konsorsiyumdan proje finansmanı marifetiyle sağlanmaktadır. Proje büyüme potansiyeline sahiptir. Maden ömrü boyunca yapılacak ilave sondajlar ile maden rezervinin arttırılması ve maden ömrünü de 20 yılın üzerine çıkarılması beklenmektedir.

Maden ömrü boyunca 650 kişiye doğrudan, 350 kişiye dolaylı olarak toplamda 1000 kişiye iş imkânı sağlanması öngörülmektedir. 11 yıllık maden ömrü boyunca yapılacak ihracattan yaklaşık 1.8 Milyar dolar döviz girdisi sağlanacaktır.”

Kastamonu Gazetesi…

 

Boyabat Gündemi hakkında 18769 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın