Geçmiş dönemlerde çokça kullanılan bakır eşyalar şimdilerde giderek azalmasına rağmen meraklıları tarafından biriktirilip saklanmaktadır.
İSTANBUL- İnsan oğlunun her zaman tutkuyla sevdiği bir hobisi olmuştur. Geçmişe olan özleminden mi? bakıra olan merakından mı? bilinmez, her zaman eski eşyalara anılarından dolayı duygusal bağlanır. İşte bugün sizinle tanıştırmak istediğim özel bir merakı olan Ahmet Maviş bey. Yıllardır ibriğinden kaşığına, silahından gramofona yüzlerce parça bakır eşyaları biriktirerek oluşturduğu koleksiyonunu hakkında kendisi ile özel bir röportaj yaptık.
Bizi evinde ağırlayan ve bu samimi röportajımıza içtenlikle cevap veren Ahmet Maviş bey ve değerli eşine teşekkürlerimi sunuyorum.
Ahmet bey, Bakır tutkunuz nasıl başladı?
-Benim bakır tutkum 7 sene önce Sinop Karapınar köyünde misafirliğe gittiğim evin ambarında gördüğüm bakırlarla başladı.
Ben buna ilk görüşte aşk da diyorum buradan benim bakıra olan tutkumu siz anlayın.
Ahmet bey ne tür bakırlarınız var?
,-Genelde bakır olarak kullanılan ibrik, bakraç, tencere, sahan, tas, depme, gaz lambası, mangal, güğüm, sini, vb gibi bakır olan her şey var. Özellikle memleketim Sinop’un farklı ilçelerinden, Gerede, Trabzon, Balıkesir, Adana, Erzurum, Çankırı, Gaziantep, Şanlıurfa, Uşak, İstanbul’un özellikle Şişli, Kadıköy gibi eski gayrimüslim nüfusun yoğun olduğu ilçelerden temin ettim.
Bakırların bakımını nasıl yapıyorsunuz?
-Bakımını yapmak zor, malumunuz bakırın bakımı kalay ile mümkün ama eskiden olduğu gibi kalaycılar maalesef yok. O yüzden daha çok parlatmak ve silmek için kimyasallar kullanıyoruz.
Ahmet bey bakırlar size ne ifade ediyor. Onlara baktıkça size neler ve hangi duyguları hissettiriyor?
-Bakır ve eski değeri olan eşyalar bana huzur veriyor. Bazen geçip karşısına bakıyorum dönüp uzun uzun yine bakıyorum. Ben onlara bakınca yaşamadığım bir dönemde yaşamın nasıl olduğunu anlamaya çalışıyorum. Hakikaten bazen de 100 yıllık bir ürüne baktığım zaman o dönemde ki yaşam şartlarını hayal etmeye çalışıyorum, Bana manevi bir huzur veriyor.
Ahmet bey sizin gibi antika meraklılarına tavsiyeleriniz neler olacak?
-Maalesef her iş de olduğu gibi antikacılık işinde de ticari kaygı ve kazanç için yapan çok insan var. Eğer bir şeyler toplamak istiyorlarsa önce araştırsınlar. Mezatlar var oralara gitsinler ve ilk etapta ürün almadan izleyerek gözlem yapsınlar. Daha sonra kendi içinde artık tamam dedikleri noktada ürün almaya toplamaya başlasınlar ve bunun hazzının o zaman çok daha keyifli olduğunu görecekler.
Bakır eşyalar nasıl parlatılır?
Bakır eşyalar eskiden yemek yapımında en çok tercih edilen mutfak eşyaları arasındaydı. Ancak günümüzde daha çok dekor amaçlı kullanılmaya başlandı. Bakırdan yapılan kova, bakraç, ibrik, sini, güğüm gibi eşyalar evlerimizin en güzel köşelerini süsler oldu.
Bakır havadaki oksijenle tepkimeye girerek oksitlenen bir maddedir. Bu nedenle de bir süre sonra ne kadar bakarsanız bakın parlaklığını ve kendine has kızıl rengini kaybeder. Eskiden bakırları parlatmak ve kalaylamak için ustalar vardı fakat günümüzde bu ustaların sayısı çok azaldı. Piyasada bulunan özel temizleyicilerden alıp parlata bilirsiniz ya da evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle kendinizde temizleyebilirsiniz.
Bakırı eşyaları parlatmak için evde uygulayabileceğiniz birkaç pratik yöntem.
l Limon ile temizlemek: Limonu ortadan kesin ve tuza batırarak bakırın dış yüzeyine kuvvetlice sürün. Sonra ılık su ile yıkayın.
l Amonyak ile temizlemek: Amonyağa batırılmış bez ile bakırın kararan kısımlarını silin ve yıkayın.
l Sirke ile temizlemek: Yumuşak bir bezi sirkeye batırın ve bakır kaplarınızı silin. Bakır eşyanızın parladığını göreceksiniz.
l Bira ile temizlemek: Bira bakırı temizlemekte etkili bir maddedir. Evinizde yoksa bir iki şişe bira alın. Parlatacağınız bakır eşyanın büyüklüğüne ve şekline göre birayı uygun bir kaba boşaltın. Sonra bakır eşyayı biranın içine yatırın. 2-3 dakika kadar bekletin ve çıkarın. Birayla temas eden yerlerin rengi değişecektir. Sonra yumuşak bir bez ile (mikro fiber bez olabilir) biranın içinde beklettiğiniz bakır yüzeyi ovun. Bir süre ovduğunuzda bakırın nasıl parladığını ve eski rengine döndüğünü göreceksiniz.
l Ketçap ile temizlemek: Bir diğer ilginç yöntem ise ketçap ile temizlemek: ketcabı kuru bakırın dışına krem gibi sürün ve yumuşak bir bez ile hafif hafif ovarak temizleyin. Suyla durulayıp kurulayın. Bakır kabınızın nasıl ışıldadığını göreceksiniz.
Haber Halıme Şahin
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.