Eşinin böbreğiyle can buldu
Uzun yıllardır Almanya’da yaşayan ve 1985 yılında geçirdiği bir kaza sonucu tek böbreğini kaybeden Türkelili 3 çocuk babası Ali Metin Özcan (48) eşinin bağışladığı böbrekle yeniden eski sağlığına kavuştu.
1985 yılında 17 yaşındayken İstanbul’da otobüs durağında beklediği sırada belediye otobüsünün çarpması sonucu geçirdiği kazada bir böbreğinin kaybeden Türkeli’nin Hamamlı köyünden olan Ali Metin Özcan (48) 1991’den bu yana başkasının böbreğiyle yaşıyor. Marmara Üniversitesi’nde okuduğu sırada başına gelen kazada bir böbreğini kaybettiğini söyleyen Türkelili Özcan, “Büyük hasar gören diğer böbreğim de üç yıl sonra işlevini yitirdi.
2 yıl diyalize bağlı olarak yaşadıktan sonra Almanya’da yaşayan babam beni Hamburg’a aldırdı. 1 yıl Hamburg’da da diyalize girdim. Daha sonra trafik kazasında ölen 25 yaşındaki bir Almanın böbreğini 1991 yılında bana naklettiler. Böbrek nakillerinde ortalama kullanma süresinin 15 yıl olmasına rağmen 22 yıl bu böbrekle yaşamayı başardım. Ancak, böbreğin iflas etmesiyle 2,5 yıldır yeniden diyalize bağlandım” dedi. Haftada 3 gün, 6’şar saat diyalize giren Özcan’a yeni böbrek nakli için önce anne ve babası devreye girdi. Kalp ve şeker potansiyeli gerekçesiyle anne-babadan böbrek nakli gerçekleşmedi. Daha sonra eşi Tuna Özcan (46) hayat arkadaşına böbreğini vermek için devreye girdi. 8 aylık kontrollerden sonra eşine böbreğini vermesinde bir sakınca görülmedi. Almanya Eppendorf Hastanesi’nde 18 Kasım’da karı-koca aynı anda ameliyata alınarak böbrek nakli gerçekleşti.
O SAĞLIKLI DEĞİLKEN BENİM SAĞLIKLI OLMAMIN Bİ ANLAMI YOK
Eşinin eski sağlığına kavuştuğunu görmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Tuna Özcan, eşi hasta iken kendisinin sağlıklı olmasının bir anlamının olmadığını söyledi. Özcan; “Eşime böbreğimi vermekten dolayı çok mutluyum. Eşime ilk böbrek nakli yapıldığında henüz evli değildik. Yoksa o zaman da hiç düşünmeden verirdim” dedi. Böbrek naklinin, 1 Kasım’da doğan eşine doğum günü hediyesi olduğunu söyleyen Tuna Özcan, “Bizim ailemizde herkesin organ bağış belgesi var. Ben tüm halkımıza, bu tür konularda duyarlı olmalarını ve hayat kurtarmalarını öneriyorum. En ufak bir risk olduğu halde, siz isteseniz bile doktorlar bunu yapmıyorlar zaten.
Yaşarken olmasa bile en azından öldükten sonra organlarınızı bağışlayarak hayat kurtarın. Bu çok önemli” diye konuştu. Böbrek nakli yapıldıktan 3 gün sonra taburcu edilen Tuna Özcan, şimdi de sağlık durumu çok iyiye giden eşinin taburcu olmasını bekliyor. Suzan, Sema ve Emin adında üç çocukları olan Özcan çifti tüm hastalara da şifalar dilediler. Aynı hastanede tıp eğitimi alan 3. sömestir öğrencisi olan kızları Sema da tüm kontrollerini yapmak için sürekli babasının başında duruyor.
Kaynak: Post Gazetesi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.