Emekli İmamhatip İlyas Çiloğlu Yazdı; Kurban ve Kurban Kıyması (1)…

Kurban: Kelime anlamı olarak yaklaşmak, yakınlaşmak, yakın durmak demektir. Dini anlamda kurban ise: Belirli hayvanları, belirli günlerde, Allah rızası için,ibadet niyetiyle kesmeye kurban denir.

Kurban ibadetinin tarihi : Hz Adem (A.S)a kadar dayanır. ilk kurban Hz Ademin çocukları Habil ve Kabilin kestikleri kurbandır. Diğer semavi dinlerde de değişik amaç ve şekillerde tanrılara kurban kesilmiştir. Bu günkü şekliyle kurban ibadeti ise Hz İbrahim (A.S) dayanır. Kurban: Hz Peygamberimize hicretin iki yılında meşru kılınmıştır.

Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir (Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17). Kurbanın hükmü: Kurban kesmenin hükmü İmamı Azam Ebu Hanife’ye göre VACİP tir.

Vacip oluşunun sebebi: Kevser suresi ikinci ayetteki (Rabbin için Namaz kıl ve Kurban kes)ayeti kerimesi ve Hz Peygamberimizin de (Kimin hali vakti yerinde olurda kurban kesmezse bizim namazgâhımıza yaklaşmasın) ibni Mace Adahi 2 hadisi şerifindeki ağır uyarılar onun vacip oluşuna sebep olmuştur.

Kurban diğer Mezheplere göre ise SÜNNET tir. Hanefi Mezhebine göre bir kimsenin kurban kesebilmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir. 1-Müslüman olacak 2-Akıllı olacak 3-Ergenlik çağına girmiş olacak 4-Hür olacak 5-Mukim(Misafir olmayacak) 6-Nisab miktarı mala sahip olacak.

Devam Edecek

Günün Sözü; Zenginlerin Gözü Doymadan, Fakirlerin Karnı Doymaz…

Boyabat Gündemi hakkında 18768 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın