Boyabat-Sinop Yolu, Ölüm Yolu mu?….

 

Boyabat- Sinop yolu 14 Şubat 2009’da açıldığı günden bu yana irili ufaklı trafik kazasının meydana gelmesi, kafaları karıştırmaya başladı.

 

İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Sinop-Boyabat Tünelli Geçiş Yolu’nun Sinop ve Turizmede katkısı olduğu ortadadır. Boyabat, Durağan, Saraydüzü içinde ayrı önemi yeri olan yolda yetkililerin eksiklikler var ise sorun ne ise gerekli önlemi alması bekleniyor..

 

Son 1 ay içerisinde bile 5 tane içinde ölümlü kazanın ’da meydana geldiği yolda vatandaş tedirgin. Gerek Sinop Valiliğin gerekse İl Trafik Komisyonunun ve bir an önce bu yoldaki sorun ne ise tedbir alınması gerekmektedir. Karayollarında, can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konular dikkate alınmalıdır.

 

Sinop-Boyabat yolundaki  Trafik kazalarının azaltılmasına ilişkin, trafik kazalarının oluş nedenlerine göre verilerin hazırlaması ve Karayollarında, gerekli önleyici teknik tedbirleri almak gerekiyor.

 

 

Ayrıca sürücülerin dikkat etmesi gerekenleri sizin için derledik. İşte uzun yola çıkacak sürücülere öneriler…

 

Sürücü;

-Araç kullandığı son birkaç kilometreyi anımsamıyorsa,

-Dalıyor ya da dikkatini toplayamıyorsa,

-Sık sık esniyorsa,

-Gözlerini açık tutmakta zorlanıyorsa,

-Önündeki araca çok yaklaşıyor ya da trafik işaretlerini kaçırıyorsa,

-Başını tutmakta zorlanıyorsa, aracı duruş ve kalkışlarla sarsarak kullanıyorsa uyuma tehlikesinin olduğunu bilmelisiniz.

 

-Yola çıkmadan bir gün önce dahi alkol tüketilmemeli, erken uyunmalıdır.

 

-Yolculuk sırasında uyku getirebilecek ilaçlardan da uzak durulmalıdır.

 

-Mola yerlerini yola çıkmadan belirlemeli, 150 kilometre mesafede ya da 2 saatte bir 15 dakika mola vermelisiniz.

– Birçok uzun yol tecrübesi olmayan sürücü şehirlerarası yollara çıkıyor. Bunu unutmayın ve her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın.

 

-Pedalları rahatça hissedebileceğiniz, hassasiyeti yüksek ince tabanlı ayakkabıları tercih edin. Ama terlik ve benzeri şeyler kullanmayın. Ani ve sert frenler terlikle yapılamıyor.

 

-Sürekli klima açık şekilde gitmeyin. 30-40 dakikada bir camı açarak araç içini havalandırmayı ihmal etmeyin, konsantre sorunu çekmemek için oksijen miktarını camı açarak artırabileceğinizi unutmayın.

 

-Araçta klimanın doğrudan yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin.

 

-Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin. Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastaları; sıcak havalarda çok uzun süre araç kullanmayın.

 

-Tır, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin. Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hâkimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.

 

-Takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün. Kısa farlarınızı gece – gündüz açık tutun. Hız limitlerine uyun.

 

-Emniyet kemerini takın ve araç içindekilere taktırın. Araç içinde dikkatinizi dağıtacak, görüşünüzü kapatacak eşyalar bulundurmayın, tüm eşyaları sabitleyin.

 

-Araç içinde sabitlenmemiş bir şey bırakmayın. Parfüm, gözlük ve çakmaklara dikkat edin.

 

-12 yaşın altındaki çocukları (1.35 boy 36 kg) boylarına ve kilolarına göre düzenlenmiş güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta ve ön koltukta taşımayın.

 

– Kazaların en büyük nedenlerinden biri acele etmeye bağlı olarak yapılan hatalı sollamalar olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle gidiş-geliş olarak düzenlenmiş yollarda tabela ve çizgilere uyun!

 

-Diğer bir kaza sebebi ise sürüş esnasında telefonla konuşmak. Bazı sürücülerimiz kulaklıkla konuşmanın güvenli olduğunu sanıyor. Fakat önemli olan telefonu elinize alarak konuşmak değildir, önemli olan beynin başka yere odaklanmasıdır. Bu nedenle ister elinizde, ister kulaklık yardımıyla telefonla konuşmak tehlikeli ve ölümcül hatalara neden olabilir. Mümkün olduğunda uzak durun!

 

-Yağmurlu bölgelerde ve yolun ortasındaki çim alanların sulandığı yerlerde suda kızaklama (Aquaplanning: Su birikintisinden dolayı lastiklerin zeminle bağlantısının kısmi veya tamamen kaybolması) ihtimalini göz önüne alarak, hızınızı düşürerek ve takip mesafesini artırarak önlemlerinizi alınız.

 

– Yoğun sis alan bölgelerde, hızınızı azaltın, yol kenarlarındaki parlayan tabelaları takip ederek yolu okumaya özen gösterin. Fakat kesinlikle yoğun siste öndeki aracı takip etmeyin. Bu tür durumlarda öndeki aracın yaptığı hatanın bedelini birlikte ödersiniz.

 

-Aracınızın klasik bakımlarının yapılmış olmasına özen gösterin. Klima, havalandırma sistemlerinin çalıştığından emin olun. Eskimiş silecek lastiklerinizi değiştirin.

 

-Özellikle yağ eksilmesine ve sıcak havalarda sorun yaşatan hararet soruna karşı aracın su kontrolünü yapmayı unutmayın. Aracın aküsünü mutlaka kontrol ettirin.

 

-Lastiklerinizin hava basınçlarının ayarlı, diş derinliklerinin yeterli olduğundan emin olun.

 

-Hala kış lastiklerini kullanan sürücüler, özellikle fren mesafesi ve hakimiyet konularında çok fazla tehlike yaşayacaklardır. Araçları çok çabuk kontrolden çıkabilir, virajlarda savrulabilir, fren mesafesinde ciddi uzamalar yaşayabilir.

 

-Lastik havalarıyla bilinçsizce oynanmamalıdır. Uzun yolda lastik havalarını düşürerek ve yükselterek hata yapmayın! Araç üreticisinin verdiği değerlere sadık kalınmalıdır.

 

Türkiye’de trafik kazalarına bakıldığında; sürücünün, yayanın, aracın ve yolun kazaya neden olduğunu görüyoruz. Trafik kazalarını önlemek için ehliyet aldıktan sonra pratik yapmak, araç kullanırken normalden daha dikkatli olmak, uykuyu tam almak, trafik kurallarına uymak ve alkollü araç kullanmamak gerekir.

KK-Boyabat Manşet

 

Boyabat Gündemi hakkında 18777 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın