Ayancık İlçesi İlk Enerji Üretim Sanayi A.Ş tarafından yapılan Ayancık Regülatörü ve HES projesinin ÇED gerekli değildir kararı Samsun 1. İdare mahkemesi tarafından 21.10.2015 tarihinde iptal edildi.
Samsun 1. İdare mahkemesinin kararı gereği Ayancık HES regülatörleri Sinop Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce, Ayancık HES santral binası yapı izin belgesi ve işyeri açma ruhsatı ise Ayancık Belediyesi tarafından 11,012016 tarihinde iptal edilerek tesis mühürlenmiştir.
HES’ler karbon emisyonuna neden olmadığı için yenilenebilir enerji olarak kabul edilse de, bu kabulün sınırının Avrupa’nın birçok ülkesinde, tesislerin kurulu gücünün 10 MW ve altında olması koşuluna dayandığı belirtilmektedir. Bu açıdan HES’ lerin yenilebilir enerji olarak kabul edilmesi için kurulu gücün 10 MW ‘ın üstüne çıkmaması gerekir. (Ayancık HES 15.6 MW gücündedir.) Bu düzeyin üzerindeki enerji tesisleri konvansiyonel-geleneksel-yenilenebilir olmayan enerji üretim tesisi sınıfına girmektedir. Yenilenebilir enerji, kaynağını tüketmeyen enerjiler olarak adlandırılır. Örneğin rüzgâr ve güneş enerjisi.
Suya dayalı enerji olan HES’ler tartışmalı bir konumda bulunmaktadır. Su doğal döngüsü içinde kendini yeniden üretebilmektedir. Fakat bu koşul su döngüsünün içinde gerçekleştiği coğrafyanın sabit koşulları için geçerlidir. Su döngüsünü sağlayan dengenin bozulması durumunda, o coğrafyanın suyu yeniden üretebilmesi mümkün olmayabilmektedir. Mahkeme kararı sayesinde suyun doğal döngüsü şu an için sağlanmaktadır. Ayancık çayı artık özgür akacak.
Mücadele edenler her zaman kazanamaz ama kazanlar hep mücadele edenlerdir.
Saygılarımızla
Mukaddem SARISOY
Ayancık Çevre Koruma Derneği
ÇEVDER
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.