SICAK Haber ; Boyabat’ı Karasinek İstila Etti….

Ağustos ayı itibariyle başlayan kara sinek sorunu, havaların sıcak gitmesi neticesinde özellikle Kurban Bayramı sonrası artarak devam etti ve son günlerde kara sinekler Boyabatı istila etti.

Boyabat’taki ev, iş yerleri ve açık alanlardaki kara sinekler vatandaşları bıktırdı. Vatandaşlar, hemen her yerde karşılarına çıkan kara sineklerle baş edemiyor. Kimi vatandaşlar ise çeşitli yöntemlerle kara sinek mücadelesi veriyor. Kurban Bayramı sonrası  kara sineklerin her geçen gün arttığını belirten vatandaşlar, “Boyabat’ta son zamanlarda ortaya çıkan kara sinekler can sıkmaya başladı. Özellikle lokantalar olmak üzere gıda satışı yapan işletmeciler, kara sineklerin istilası nedeniyle zor günler geçiriyor. Sinek savarlar, sinek ilaçları kullanıyoruz, yetmiyor elimizde gazete, havlu, bez parçaları ile sinekleri kovalamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlar ayrıca, kara sinek nedeniyle evlerde oturulamadığı, geceleri uyku uyunamadığını belirtti.

Boyabat Gazetesi olarak Boyabat’ta büyük bir sorun haline gelen kara sinek sıkıntısının çözülmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz.


Karasinek (Musca Domestica)

Karasinek diğer adı ev sineği olan karasinek çift kanatlılar takımının içinde incelenir. Karasinek yaygın bir sinek türüdür. Kara sinek sivri sineğe nazaran daha büyük olup üzerilerinde ufak tüyler vardır. Karasinek 1cm boylarında olup siyah gri renktedirler, çok çabuk üreyen bir cinstir. Karasineklerin beslenmeleri hem etçil hem otçul olup her türlü yiyeceği ayırt etmeden yerler. Karasinekler uygun üreme ortamı bulduklarında ortalama her defasında 100 – 200 yumurta bırakırlar. Karasinek yumurtası uygun sıcaklıkta aynı gün içerisinde kırılır. Kırılan sinek yumurtasından kurtçuk şeklinde larvalar çıkar. Bu larvalar takriben 1 hafta içerisinde kanatlanıp uçar.

Kara sinekler ortalama 3 km uçarak çevrede insanların yaşadığı her yeri istila ederler ve vücutlarında çok çeşitli hastalık mikropları taşıdığı için her dolaştığı yere üzerinde ki mikrobu bulaştırırlar.

Karasineğin duyu organlarının en hayret verici ve göz kamaştırıcı olanı, karmaşık bir yapıya sahip olan gözleridir. Karasineğin başındaki iki göz, ortalama 400 bin gözcük (ommatidden) meydana gelen mükemmel bir görme sistemidir.

Karasinek; Kolera, Daire, Dizanteri, Hepatit, Çocuk Felci, Gıda zehirlenmeleri, Verem gibi hastalıklarının mikrobunu yayarak bulaşıcı hastalık üretimi yapar.

Bir sinek basitçe, baş, göğüs, ve karın kısmından oluşur. Başının iki yanında antenleri vardır. Erkek sinekler, dişileri kanat çırpma seslerinden tanıyabilirler. Göğüs kısmında kanatları ve 3 çift ayakları bulunur. Karınları ise onlara kendi ağırlıklarından fazla meyve özü ve meyve sularını emme şansı tanıyacak biçimde esnek bir deriye sahiptir. Böylece şişerler ama patlamazlar. Başının içi, tümüyle kaslarla kaplı boşluklar şeklinde dizayn edilmiştir. Buradaki kaslar kasılıp gevşediklerinde sineğin borusunun iki ucu arasında 1 – 2 atmosferlik basınç farkı oluşur.

Kaynak ; Boyabat Gazetesi

 

Boyabat Gündemi hakkında 18691 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın