Halime Şahin Yazdı ; “Hem ağlarım hem giderim”….

Çeşitli sebeplerle geldiğimiz büyük şehirlerde yaşama ayak uydurmak ve uyum sağlamak zaman alsa da belli bir süre sonra büyük şehir kültürüne alışıp yaşamımızı devam ettiriyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından aileler çeşitli sebeplerle göç ederken geleneklerini, kültürlerini, adetlerini de yanlarında getiriyorlar.

Büyük şehirlerde bir araya gelen farklı kültürler harmanlanarak birbirlerinden etkilenmişler ve belki yeni adetler meydana gelmiştir. Yöresel kültürümüz olan halay çekmek, horon tepme, bar tutmak, üç ayak, çayda çıra, misket gibi oyunlarımız, bir kınaya yada törene gittiğimizde şekil değiştirmiş şekilde karşımıza çıkıyor ve yeni nesil arasında buna yeni moda deniyor.

 

 

Farklı gelenekler biraz değiştirilerek zamana uyarlanmış bunda da gençlerin hep yeni ve faklı olma merakları etkili olmuş. Bizim zamanımızda sadece güzel bir tepside kına konulup üzerine mum yakılırdı. Gelin kızımızı süslerdik, yine bindallı giyilirdi. Davetliler de yöresel kıyafetleri ile kınaya katılırdı.

‘’Yüksek yüksek tepelere’’ türküsü söylenerek gelin bu son gününden ailesinden ayrılmanın üzüntüsü ile ağlatılırdı. Kına yakmaya sıra geldiğinde gelin elini açmaz ve kayınvalide ‘’gelin elini açmıyor’’ diye çağırılır ve gelinin avucuna mutlaka altın konulurdu.

 

 

Bazı adetlere göre ise geline kına yakılınca ‘’damat çağırılıp gelin ile oynatılır’’. Şimdi ise geline en az üç farklı kıyafet, üç faklı konsepte gösteri eşliğinde kına yakılırken damat mutlaka gelinle beraber kına yıkılıp oynuyor. Tabi ki her yöreye kına adetleri gelenekleri değişiyor, biraz da bu durum maddiyatla alakalı olarak organize ediliyor. En uygunu şimdi bu yazdıklarım fakat en özel günleri çiftlerin hayalleri kadar sınırsız. Bayanların davul çalmaları ve dansözüne varana kadar sınır yok.

Hamam kınaları yeniden trend oldu. Bir benzeri de yine içi şeker ve para ile dolu testi kırmak. Tabi ki en özel duygusal an kına yakılırken kızın ağlaması, annesinin ve herkesin o an duygulanması tek değişmeyen o an. Her yörede ve kültürde hep aynı.

 

 

Boyabat Gündemi hakkında 18700 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın