Halime Şahin Yazdı “Memleket Sevdasını Fotoğraf Karesine Sığdıran Adam”….

Memleketim aklıma gelince Sinop’un kıymetli bir değeri olan Volkan Atılgan Emek’in sayfasına girip özenle çektiği resimlerde bir nebze de olsa baktığımda hasretim diniyor

İSTANBUL- Herkesten farklı bir bakış, görüş açısı olduğunu düşündüğüm, duygularını fotoğraf karelerine yansıtan, dile getiren adam diyorum ben ona. İstanbul’a geldiğini öğrenince hemen onu arayıp memleketim hakkında konuşmak istedim. Bu ricamı kırmayıp davetimi kabul eden Volkan Atılgan Emek’i sizlere de tanıtmak istiyorum.

 

Volkan Atılgan Emek, 29 Temmuz 1980 İstanbul doğumludur. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi eğitimini yarıda bırakmıştır. Uzun süredir stüdyo fotoğrafçılığı yapan Atılgan, bunun yanı sıra belgesel Fotoğrafçılık alanında pek çok çalışmaya imza attı. Koleksiyonlar fotoğrafçı kimliği ile edindiği 16 bin karelik İkinci Meşrutiyet 1908’den 1979’da 1 dönem içeren arşivinin üretim ilişkilerine dair olan bölümünü Koç Müzesi’ne bağışladı.
Tarabalar Belgesel Fotoğraf Sergisi, Dünyanın ilk gezici Kent Belleği Müzesi oldu. Sergi Moskova Müzesi dahil 13 farklı noktada çeşitli büyüklüklerde izleyiciyle buluştu. Atılgan’ın belgesel fotoğraf çalışmaları, Tarabalar; 1908 – 1979 Dönemi Tanzimat’tan Cumhuriyet’e 16000 karelik aile fotoğraf arşivleri bütünleştirilmesi.

Valizimde Gurbet; 1961 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Federal Almanya ile imzalanan Misafir İşçi Antlaşması ile Almanya’ya giden işçilerin sözlü tarihleri.
Oh Olsun Fenalıkları; 1915 -16 Sürgünleri ve 1922 -1924 Nüfus Mübadelesi ile Yunanistan’a gönderilen Anadolu Rumları’nın Sözlü tarih ve fotoğraf arşivi.
Atılgan’ın Foto /Pedagoji olarak tanımladığı, adına ‘’Onların Gözünden’’ dediği 7- 8 yaş grubu çocuklar için düzenlediği fotoğraf çalıştayı ise 2015 yılında Uluslararası bir sergi ve kitabı dönüşmüştür.
Atılgan, aktivist kimliği ile Sinop’a kurulması tasarlanan Nükleer Güç Santrali inşasına yine Sinop fotoğrafları ile ‘’Hayır’’ demekte, farkındalık yaratmak, kamuoyu duyarlılığı sağlamak adına sergisini Türkiye ve dünyanın farklı noktalarına taşımaktadır.

 

Atılgan çeşitli belediyelerde ve Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde ücretsiz Fotoğrafçılık kursları vermekte ve foto safarileri düzenleyerek Turizm bilinci oluşturmaktadır.
Ayancık Fotoğraf Amatörleri Topluluğu, bu çabanın sonucu olarak Atılgan tarafından kurulmuştur. Atılgan ayrıca müzik ile ilgilenmekte, bu doğrultuda yaptığı çalışmalarla kurduğu Ayancık Musiki Cemiyeti’nin aktivitelerini desteklemektedir.

 

Atılgan son olarak 1-5 Eylül tarihleri arasında kendi projesi olarak yolla koyduğu I. Uluslararası Sinop Mutluluk Festivali’nin kuratörlüğünü yapmıştır. Sanatçı, evli ve bir kedi babasıdır.
Politik idealleri olan fotoğraf, Politik idealleri olan sanat, Gerisi teferruat
Türkiye’nin en kuzeyinde profesyonel fotoğraf ile geçen 16 yıl büyük değişimlerin, küçük adımların atılması ile gerçekleşeceğine inanan ve bu inancı yaşadığı ülkenin doğduğu toprakla ve değerlerine sahip çıkma çabasıyla sürdüren Volkan Atılgan, özgürlükleri ve adaleti savunmanın her devirde olduğu gibi günümüzde de bedel ödemeden gerçekleşmeyeceğinin bilinci ile hareket ederken klasik hikayedeki denize atılan bir Deniz Yıldızı misali fark yaratabilmek için Cumhuriyet ve değerlerine olan inancı için kendini en iyi ifade ettiği şey fotoğraf ile sürdürüyor mücadelesini.

 

Fotoğrafçı kimliğinin yanı sıra, öncelikle kendi yaşadığı kentte sonra tüm ülkede yaşanan haksızlıklarla, doğa katliamlarına, ayrımcılığa, şiddete, eğitimsizliğe, cehalete karşı da Aktivist kimliğiyle tepkisini ortaya koyuyor. Yaşadığı kente değer katabilmek adına 2010 yılında Ayancık Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin kurulmasını sağlayarak Afad( Ayancık Fotoğraf Amatörleri Derneği) için ücretsiz eğitimler ve foto safariler düzenlemektedir. Ardından 2011 senesi kurmuş olduğu Ayancık Musiki Cemiyeti’ni desteklemekte ve organizasyonlarda fiilen yer alarak geleneksel müzik mirasımızın ilçe içerisinde korunmasına ve yaşatılmasına destek olmaktadır.
Atılgan’ın bir aktivist olarak fotoğrafçı kimliği ile paralel olarak yürütmekte olduğu çeşitli sosyal sorumluluk projeleri bulunmaktadır. Bunların ilki dünyanın ilk Gezici Kent Bellleği olan Tarabalar bir Ayancık belgeselidir. Cumhuriyet öncesi ve sonrasına ait 16 bine yakın fotoğraf karesinden seçilen 1100 adet fotoğraftan oluşan sergi, Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali de dahil olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında ondan fazla şehirde sergilendiği her yerde ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşmakta olan sergi kısa süre içinde Türkiye’nin sosyolojik ve kültürel yazım hayatına kazandırılacak bir kaynak eser olarak kitaplaştırılacaktır.

 

İkincisi ise, Sinop’ta kurulması planlanan Nükleer Santrali inşasına ve faaliyetine karşı kamuoyu bilinci yaratmaya yönelik gezici ‘’Nükleer mi? Sinop’ a mı? Oldu Canım!’’ Volkan Atılgan Sinop Fotoğrafları Sergisi’dir.
Sergi yolculuğuna aktif olarak halen devam etmekte ve bu noktada en önemli desteği Cumhuriyet Halk Partisi kadroları ve Cumhuriyet Halk Partili belediyelerinden almaktadır.
Üçüncüsü; geleceğimiz olan çocuklara fotoğrafçılığın temelleri yanında, olayları farklı açıdan görmek, bir fotoğraf çekerken izleyiciye ne anlatmak istediğine karar vermek, yaratıcılık, özgüven ve iletişimin görsel yoluyla nasıl sağlanacağına dair temel becerileri kazandırmak amacıyla Türkiye’de ilk defa 17 – 12 yaş grubu ilköğretim öğrencilerine verilen ‘’Onların Gözünden 7-12 Yaş Fotoğraf’’ eğitimidir.

 

Dördüncüsü; Sinop’ta var olmuş olan tüm haklara ait kültürel, sanatsal, sosyal, dini, siyasi, yaşam, alışkanlıklar, gelenek ve adetler, eğitim yaşamına dair bilgiler ile her ne sebeple olursa olsun göç etmiş ve göç ettikten sonra yeni yaşamlarına, geride bıraktıkları toprakları, yuvalarına dair düşüncelerini, hislerini, kayıt altına almak, bu toprakları var eden ama şimdi burada olmayan her insana dair anı ve belgeyi paylaşmak için var edilmiş olan ‘’Oh Olsun Fenalıklara’’ Sinoplu Rumlar Görsel Tarih Belgeseli sergisidir. İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un da desteklerini almış olan proje, 2017 yılında kitaplaştırılarak Türkiye tarihine ışık tutan kaynak eserler arasında yerini alacaktır.

 

Bireysel olarak gönüllülerin destekleriyle sürdürmeye devam ettiği sosyal sorumluluk projelerinden ‘’Tarabalar’’ bir Ayancık Belgeseli ve ‘’Oh Olsun Fenalıklara’’ Sinoplu Rumlar Görsel Tarih Belgeseli’nin yarattığı birikimi temel alarak bu birikimin kamuoyu ile en kolay ve erişilebilir şekilde paylaşılabilecek Sinop Kent Belleği Müzesi’nin kurulması için ilk adımı 2- 4 Eylül 2015 tarihleri arasında Moskova’da ‘’Bellek ve Göç’’ teması ile gerçekleşmiş olan CAMOC(Kent Müzeleri Uluslararsı Komitesi), 2015 Konferansı’nda sunum gerçekleştirildi.

Yaşamını sürdürmekte olduğu Ayancık İlçesi’nin sorunlarına çözüm üretilmesini ve refah bir kent olabilmesine hizmet etmek üzere sivil insiyatif olarak faaliyet eden Ayancık Forumu’nun oluşturulması ile birlikte toplantıları / oturumları organize etti. Ardından 2016 yılı Ocak ayında İstanbul Levent Tenis Kulübü’nde 1. Ayancık Kalkınma Çalıştayı’ nı, alanında uzman akademisyenlerin sunum ve söyleşileri ile organize ederek gerçekleştirdi. Tıpkı Sinop’a yapılması planlanan nükleer santralin doğaya ve çevreye vereceği hasara gösterdiği tepki gibi Ayancık’ta da bilinçsizce yapılan yapılaşmaya ve doğal tahrifata dur demek için sosyal medya aracılığıyla ve Ayancık Forumu toplantılarında bu konuya karşı duyarlılık oluşturmaya yönelik faaliyetlerde bulundu.

 

Sinop’un tanıtımı ve birliğinin artmasına yönelik olarak Sinop Güç Birliği Derneği’nin organizatörlüğünde Sinop Belediyesi ve İstanbul Beşiktaş Belediyesi’nin destekleriyle 1 – 4 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olan 1. Uluslararası Sinop Mutluluk Festivali’nin
küratörlüğünü yürüttü.

Hemen hemen gerçekleştirdiği her etkinlikte Ayşe Tütüncü, Tuncer Tercan, Ufuk Önderoğlu, Sıla Gerbağa gibi Türkiye’nin saygın sanatçılarıyla dinletiler organize etmesinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çağdaş sanat etkinlikleri ve Çocuk Caz Atölyeleri ile organize etmekte ve politik duruşunu gerçekleştirdiği etkinliklerinin tamamında sanat ile ifade etmektedir. Nükleer mi? Sinop’a mı? Oldu canım!.
Sevgili Volkan Atılgan Emek’e dolu dolu yaşamında doğduğu kent Sinop ve inandığı değerleri uğrunda farkındalık yaratmak adına yaptığı tüm işlerde başarılarının daim olmasını dileyerek değerli eşine de sevgilerimi yolluyorum.

 

 

Boyabat Gündemi hakkında 18701 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın