Dikkat ; Kurban Keseyim Derken, Kurban Olmayın….!

kur2

Mübarek Kurban Bayramının Yaklaştığı Şu Günlerde Kurban Pazarları Da Hareketlendi. Hareketlenen Sadece Kurban Pazarlar Değil, Sahtecilerde Yavaş Yavaş Haraketlindi.

Yetkililer Vatandaşları, Sahtekârlara Ve Sahte Para Karşı Uyarıyor.

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Merkez Bankası, Türk Lirası banknotlarda bulunan güvenlik özelliklerine dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

55ea0bf6f018fbb8f866efb1

 

Türk Lirası banknotlarda kamuoyuna açıklanan 12 adet gelişmiş güvenlik özelliği bulunduğu belirtildi. Açıklamada, halkın Türk Lirası banknotların üzerinde yer alan güvenlik özelliklerinden kabartma baskı, gizli görüntü, holografik şerit folyo, renk değiştiren şerit, emniyet şeridi, filigran, bütünleşik görüntü, banknotların rengi ve banknotların arasındaki boyut farkına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, “Türk Lirası’nda para ile ilgili mesleklerde çalışan profesyonellerin de mor ışık (UV ışık) altında kontrol edebileceği çeşitli özellikler bulunuyor. Ayrıca banknotlar görme engelli vatandaşların da paraların güvenlik özelliklerini ve kupür değerlerini rahatlıkla kontrol edebilecekleri özelliklere sahip” denildi.

BANKNOTLARDAKİ GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ NELER

Açıklamada, vatandaşların kolayca tespit edebilecekleri güvenlik özellikleri şöyle sıralandı:

“-Kabartma Baskı: Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir.

-Gizli Görüntü: Banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürkportresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde kupür değeri görülür.

Holografik Şerit Folyo: Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli ve parlak yansımalar verir. Dikdörtgen şekil içindeki ‘TL’ harfleri kupür değerine dönüşür.

-Renk Değiştiren Şerit: Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür. Üzerinde kupür değeri ve ‘TL’ harfleri bulunur.

-Emniyet Şeridi: Kağıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde kupür değeri ile ‘TL’ harfleri bulunur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

-Filigran: Banknotların ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren sayıdan oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür.

-Bütünleşik Görüntü: Banknot ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur.

kur1

 

 

Boyabat Gündemi hakkında 18591 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın