Boyabatlı Çiftçinin Verdiği Karar Hayatını Değiştirdi…

çit

Uzun yıllar İstanbul’da yaşayan ve geçirdiği rahatsızlık nedeniyle memleketi Boyabat’a dönen İsmail Memiş, topraklarına ektiği ve ilk etapta 3 bin kökle başladığı çilek yetiştiriciliğinde emin adımlarla ilerliyor. Verdiği kararın hayatının dönüm noktası olduğunu belirten Memiş, “Küçük bir üretici olarak başladığım sektörde ilerlemek hedefindeyim” dedi.

Boyabat’ın Darıözü Köyü’nden Seramik Ustası İsmail Memiş belinden geçirdiği rahatsızlık nedeniyle inşaatlarda çalışmayı bırakarak köyüne döndü ve çilek yetiştirmeye başladı. İstanbul’daki hayatını bırakıp köyüne yerleşen İsmail Memiş neler yapabileceğini düşünürken para kazanabileceği çilek yetiştiriciliği fikri ile hayatını değiştirdi.

 

Köyü ile bağını koparmayan İsmail Memiş, köyüne dönüş yapmadan önce arazisine diktiği ceviz ve meyve fidanları ile üreticiliğe başladı. Tekirdağ’dan getirdiği Kütük Üzümü, 40 adet Chandler (çetnır) cevizi fidanı ve 80 adet Şebin Cevizi fidanı olmak üzere 120 adet ceviz dikti. Şu an 4 yaşında olan meyve ağaçlarının tam verimli olma dönemlerine ulaşması için daha uzun süreye ihtiyacı olduğundan dolayı kısa sürede para kazanabileceği bir arayışa girdi.  Köy ve toprak sevgisi bitmeyen Çiftçi İsmail Memiş, 2014 yılında köyüne yerleştikten sonra meyve ağaçlarının yanında arazisinde arıcılık da yapmaya başladı. Kendisine köyde ne yaparsam ayaklarımın üzerinde durabilirim? Sorusunu soran Çiftçi Memiş çilek yetiştirme kararı aldı.  “ÇOK ARAŞTIRDIM, ÇOK ÇALIŞTIM” Mersin, İzmir gibi çilek üreticilerinin bulunduğu bölgelere araştırma yapmak için giden Çiftçi Memiş, bin dönümden yüz elli dönüme kadar çilek yetiştiren çiftçilerle görüştü, bilgi topladı. Çilek nasıl dikilir, nasıl toplanır öğrendi. “Çok araştırdım, çok çabaladım.” diyen Çiftçi Memiş, fidan şirketi yetkilisi Hakkı Güner’in tavsiyeleri ve yol göstericiliği ile arı kovanlarının yanındaki arazisine setlere marşlama yöntemi ile 3 bin kök karmen ve albion çeşidi çilek dikti.  “DALGA GEÇTİLER, HERYER ÇİLEK DEDİLER”  Çilek fikri aklına geldiğinde ve çevresindeki bazı kişilere açıkladığında destek göremediğini belirten Çiftçi Memiş: “Dalga geçtiler; ne var bunda herkes yapıyor, nasıl para kazanacaksın, uğraşmaya değmez dediler. Kafama koydum ben bu işi başaracağım dedim. Sonunda da yaptım.” dedi.

“KEÇİ GÜBRESİ KULLANDIM,

KİMYASAL İLAÇ KULLANMADIM” Çiftçi Memiş 3 bin kökle başladığı çilek yetiştiriciliğinde adım adım ilerlerken başarısının önemli dayanaklarından olan gübreleme ve ilaç konusundan bahsetti. Çiftçi Memiş: “Hiç fenni gübre kullanmadım. Keçi gübresi kullandım. Fenni ilaç da kullanmadım. Arap sabununu uygun şekilde uygulayınca böcek, zararlılar sabun kokusundan çileğe yaklaşamıyor. İlk günden beri keçi gübresi kullanıyorum ve çok memnunum” dedi.

“DODURGA BARAJI SAYESİNDE ÇİLEK ÜRETİCİSİ OLDUM” Suya çok ihtiyaç duyan çilekleri için çift sıralı damlama ile sulama sistemi kuran Çiftçi Memiş: “Çilek için su olmazsa olmaz. Köyümüzden ırmak geçmiyor. Dodurga Barajından gelen su sayesinde çilek yetiştirebiliyorum. Dodurga Barajı bizim her şeyimiz” dedi. “KADERİM DEĞİŞTİ”

Kendi çabasıyla 3 bin kökle çilek yetiştirmeye başlayan Çiftçi Memiş, daha büyük bir üretim yapmaya karar verdi. Hedefinde olan 80 – 100 bin kök çilek yetiştirmek için neler yapabileceğini düşündü. Arıcılık ve meyve ağaçlarının yanında çok önem verdiği çilek üreticiliğinde kesintisiz bir üretim yapmak için 3 bin kök yeterli değildi. Çiftçi Memiş, İlçe Tarım Müdürü Murat Usta’yı ikna ederek çilek tarlasını ziyaret etmesini sağladı. İkram ettiği çilekleri çok beğenildi. Çiftçi Memiş Boyabat Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ile görüşmesi için Kaymakamlığa davet edildi. Çiftçi Memiş yanında ürettiği çileklerle Kaymakam Güney ile görüşmeye gitti.

Çiftçi konulu toplantıya rastlayan görüşmede Çiftçi Memiş çalışmalarını anlattı. Hedefinin 80 – 100 bin kök çilek olduğunu söyledi. Toplantıda bulunanlara çileklerinden ikram etti. Tadı ve kokusu çok güzel olan çilekleri çok beğenildi. Girişimci ruhu ve azimli duruşunun ürünü çilekleri çok beğenilince kendisine devletin yardımda bulunması sağlandı. 15 bin TL’lik bir yardıma bin TL ilave ederek Mersin’den kaliteli naylon, damlama sulama hortumu ve Konya’dan çilek fidesi satın aldı. 2 dönümlük arazisine ek olarak 5 yıllığına 9 dönüm daha arazi kiraladı ve fidelerini dikti. Setlere marşlama yaparak diktiği çilekleri 5 dönüm yer kapladı. Çilekten ilk yıl dönüm başına 1 buçuk ton ürün elde etti. Çiftçi Memiş: “Verdiğim kararla kaderim değişti.

Devletimizin de desteği ile büyük bir üretici olma yolunda ilerliyorum. Çilek fidanının ömrü 3 yıl. Diktiğim çilek nisanda yüzde 20, Haziran’da yüzde 70 ve Eylül’de yüzde 100 dönüm başına verim sağlıyor. Çilek yaşı ilerledikçe kardeşlenmesi, kök gelişimi ilerliyor ve daha çok verim sağlıyor. Hasat döneminde 2 – 3 günde bir çilek topluyorum. Bu sezon dönüm başı 2 ton çilek bekliyorum. Sonraki hasatta da 4 ton bekliyorum. Ağustos ayında yeni bir tarla yapacağım. Yaşlanan fidanların yerine yenisini dikeceğim ve yaşlı fidanlar ölünce yeni diktiklerim sayesinde üretimde kesinti yaşamayacağım. Şu an 30 bin kök çileğim var. 2 dönümlük başka bir arazime 10 bin kök ekeceğim. 5 dönümlük bir arazi daha kiralayacağım ve 80 bin köke ulaşacağım. Arılığın yanındaki arazi 2. yılında. Nisan ayında toplamaya başlayacağım çileği.

Bana destek çıkan herkese çok teşekkür ederim. Çok mutluyum. Köyüme yerleşerek çok iyi bir karar vermiş olduğumu gördüm.” dedi. Çiftçi İsmail Memiş, meyvecilik ve arıcılık yaparak girişimci karakteri ile örnek bir köylü olarak Dodurga Köyü’nde ‘köylü’ yaşantısını sürdürüyor.

Vitrinhaber Gazetesi

 

Boyabat Gündemi hakkında 18842 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın