Vezirköprü ilçesine bağlı Kuruçay ve Altınkaya mahallelerinin 30 yıllık ilkel sal ve sandallarla yapılan tehlikeli yolculukları devam ediyor.
1987 yılında Altınkaya Barajı’nın su tutması ile Kızılırmak üzerindeki köprünün sular altında kalması ile ilçe ile karayolu bağlantısı tamamen kesilen Kuruçay ve Altınkayamahallelerinde yaşayanlar, 30 yıldır ilkel sal ve feribotlarla ulaşım sağlıyor. Köprü sadece iki mahalleyi değil Vezirköprü‘ye bağlı 10, Sinop‘un Durağan ilçesine bağlı 18, Samsun‘un Bafra ilçesine bağlı 2, Alaçam ilçesine bağlı 6 mahalle olmak üzere toplamda 36 köy ve mahallenin ulaşımını etkiliyor. İlkel sal ve feribotlarla baraj gölünü geçmek için küçük araçlardan 30 TL, iş makinesinden ise 400 TL alınıyor.
Doğum sancısı içinde feribot beklerken ya da geç kalındığı için ölen kadınların, kalp krizi geçirip ambulans beklerken ölen onlarca insanların olduğunu belirten köylüler, itfaiyenin, ambulansın gelemediğini, özel araçların gelmesinin bile uzun zaman aldığı köylerde çok sayıda insanın öldüğünü ifade ettiler. 180 metrelik bir köprünün kendilerinden esirgendiğini söyleyen mahalle sakinleri siyasilere sitem ettiler. Mahalle sakinleri,Kızılırmak üzerindeki Altınkaya Baraj Gölü’nün su tutması ile köprünün sular altında kaldığı günden beri 30 yıllık süreç içerisinde ulaşabildikleri kaymakam, vali, milletvekili, bakan, başbakan, hatta cumhurbaşkanına bile bu ulaşım çilesini anlatarak çalınmadık kapı bırakılmadığını dile getirdi.
“ÖRNEKLERİ VAR, BU KÖPRÜ YAPILABİLİR”
Kuruçay Mahallesi Muhtarı Yusuf Öncel, 1987 yılından beri köprünün yapılamamasını bir türlü anlamadığını, oysa birçok yerde buna benzer köprülerin yapıldığını belirterek, birçok hastanın yol çilesi yüzünden öldüğünü söyledi. Öncel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a ulaşması halinde sorunun çözüleceğine inandığını söyledi. 3 aydır telefonlarının da çalışmadığını iddia eden Öncel, sallarda araçların güvenli geçemeyeceği düşünülerek bazı kurumların hizmetlerinin Bafra ilçesine bağlandığını kaydetti. Öncel, “Devletin arabasının geçemediği yerden biz nasıl geçeceğiz? Kurumlar başka ilçelere aktarılacağına bu köprü yapılmalıdır” dedi.
60 yaşındaki Şehri Baş doğum hastalarının yollarda can verdiğinden yakınırken, üniversite öğrencisi 21 yaşındaki İsa Oruç ise mahallelerine ambulans ve itfaiyegelemediğinden ve ulaşım çilesini en çok öğrencilerin yaşadığından dert yandı. Ulaşım yüzünden çok ızdırap çektiklerini dile getiren mahalle sakinlerinden 56 yaşındaki Hüseyin Uzun, devlet büyüklerinden ulaşım çilelerine bir çare bulmalarını istedi.
“HÜKÜMETİMİZ ULAŞIM KONUSUNDA HER ZAMAN DUYARLI OLMUŞTUR”
“Barajın yapıldığı dönemde köprü projeye alınsa bugün bu konuyu konuşmuyor olacaktık” diyen AK Parti Vezirköprü İlçe Başkanı Halil İbrahim Doğan, ülkenin bir değeri olanŞahinkaya Kanyonu’nun bir köprü ile taçlandırılmasının kendilerini mutlu edeceğini, teşkilatın ve milletvekillerinin konuya vakıf olduklarını kaydetti. Köprünün sadece 2 mahalle değil yaklaşık 36 mahalleyi etkilediğini, bu durumun ilçe ekonomisine de etki edeceğini belirten Doğan, ulaşım çilesine son vermek için çalışacaklarını kaydetti.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.